Ingrediënten

Voor 6 taartjes

Voor het deeg:

250 g bloem + extra, zout, 1 ei, 125 g koude boter + malse boter voor de vorm

Voor de vulling:

100 g gedroogde tomaten op olie, 3 eieren, 70 ml vloeibare room, 30 g geraspte Parmezaanse kaas, 120 g feta, versgemalen peper en zout, 1 kl tijmblaadjes, 200 g groene asperges, 1 el citroensap, 1 el olijfolie, 1 el geraspte citroenzeste, 1 el plukjes tijm

Bereiding

  1. Zeef de bloem op het werkvlak en meng met 1/2 koffielepel zout. Maak een kuiltje in het midden. Breek daar het ei in en schik de vlokjes boter rond de rand van het kuiltje. Hak de boter met behulp van twee messen door de bloem en het ei en kneed snel met de handen tot een glad deeg. Vorm er een bal van, verpak die in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter 6 individuele taartvormpjes (10 à 12 cm diameter) en strooi er wat bloem in. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak dun uit, snij er 6 cirkels uit die een paar centimeter groter zijn dan de vormpjes en leg in elk vormpje een deegcirkel. Vorm daarbij een opstaande rand.
  3. Prik de bodem hier en daar in met een vork en bedek de deegbodems met bakpapier. Leg er bakbonen of -parels op en bak de bodems 10 à 15 minuten in de oven. Haal uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en laat afkoelen. Schakel de oven niet uit.
  4. Laat de gedroogde tomaten uitlekken en snij ze in dunne reepjes. Klop de eieren los met de room en de Parmezaanse kaas. Giet dit mengsel over de taartbodems en garneer met de reepjes tomaat . Verbrokkel er de helft van de feta over, kruid met peper en zout en bestrooi met tijm.
  5. Bak nog 20 à 25 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin kleurt.
  6. Schil het onderste derde van de asperges en snij het houtige uiteinde weg. Was ze en snij ze met een dunschiller in lange, dunne linten.
  7. Klop in een schaal het citroensap en de olijfolie op en kruid met peper en zout. Leg er de asperges in en laat marineren. Snij de rest van de feta in sneetjes.
  8. Haal de taartjes uit de oven en garneer ze met asperges en feta. Breng op smaak met peper en zout en decoreer net voor het serveren met citroenzeste en tijm.
Voor 6 taartjesVoor het deeg:250 g bloem + extra, zout, 1 ei, 125 g koude boter + malse boter voor de vorm Voor de vulling: 100 g gedroogde tomaten op olie, 3 eieren, 70 ml vloeibare room, 30 g geraspte Parmezaanse kaas, 120 g feta, versgemalen peper en zout, 1 kl tijmblaadjes, 200 g groene asperges, 1 el citroensap, 1 el olijfolie, 1 el geraspte citroenzeste, 1 el plukjes tijm