Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 6 eieren
  • 150 g suiker
  • 50 cl volle melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g pure chocolade (70%)
  • 50 g halfgezouten boter

Voor de krokante amarant:

  • 80 g amarant
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el hazelnotenolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Splits de eieren. Klop de eierdooiers en 125 g suiker op tot een bleke massa. Breng de melk aan de kook met het vanille-extract. Giet de hete melk al kloppend bij de opgeklopte eierdooiers, zet op laag vuur en laat al roerend indikken. Giet de crème anglaise in een kom en laat afkoelen. Zet koel weg.
  3. Smelt de pure chocolade met de in blokjes gesneden boter. Roer glad en hou opzij op kamertemperatuur.
  4. Maak de krokante amarant. Schep de amarant en de bruine suiker door elkaar. Voeg de hazelnotenolie en 1 eetlepel water toe. Roer grondig door elkaar en spreid uit op een bakplaat belegd met bakpapier. Bak 12 à 15 minuten in de oven, of net zo lang tot de amarant mooi geroosterd en gekaramelliseerd is. Laat afkoelen en schep in een bokaal.
  5. Klop vier eiwitten en een snuifje zout stijf met een elektrische mixer. Voeg dan 25 g suiker toe en klop tot de suiker helemaal is opgelost.
  6. Vul vlak voor het serveren wijd uitlopende glaasjes met de meringue en zet de glaasjes omgekeerd op borden, zodat de meringue mooi vorm krijgt. Laat de meringues een voor een 1 minuut op volle kracht garen in de microgolfoven. Ontvorm de meringues en schik in schaaltjes. Giet er de crème anglaise rond, lepel er de gesmolten chocolade over en werk af met de krokante amarant. Serveer meteen.
Voor 4 personenVoor de krokante amarant: