Sinaas/ yoghurt/ oranjebloesem/ couscous/ walnoot/ rozenbottel (recept Jeroen Meus)
Nodig:
Nodig:
Sinaasvariëteiten:
2 bittere (orange amère)
2 Moro
2 Tarocco
Oranjebloesem
Couscous:
150 g couscous
500 ml witte wijn + het overtollige sinaasappelsap
100 g suiker S2
50 g vanillesuiker
1 vanillestokje
1 tl speculaaskruid
1 steranijs
1/2 kaneelstokje
2 kruidnagel
2 el jasmijnthee
zeste van 1 citroen en 1 sinaasappel
Walnoot:
50 g gekaramelliseerde walnoot
Rozebottel:
1 theelepel verse rozebottelthee
1 theelepel honing
zeste van 1 sinaasappel
300 ml water
2,5 g Kappa (geleermiddel Texturas)
Yoghurt:
romige Griekse of Bulgaarse yoghurt
Sinaas: pers de helft van de sinaasappels en maak sorbet van het sap en een beetje oranjebloesem. Schil de andere helft à vif. Verdeel elk partje in 3 stukjes. Hou het overtollige sap bij.
Couscous: breng alle ingrediënten, behalve de couscous, aan de kook. Laat een half uur rustig trekken en zeef. Giet 3/4 van de bouillon op de couscous en roer om. Laat de couscous wellen en garen (giet er, indien niet helemaal gaar, de rest van de bouillon op). Wrijf de gare couscous van elkaar tussen de handen.
Cutter de gekaramelliseerde walnoot fijn
Thee: zet een lekkere thee, laat enkele minuten trekken en zeef. Verwarm tot 85°C en mix er de Kappa door. Stort uit en laat opstijven. Mix opnieuw tot een gladde gel en bewaar in een knijpflesje.
Yoghurt: je kunt die naar smaak aanzoeten, wij doen dat niet. De pure smaak van de melkzuurbacterie werkt fris in op het zoete van de couscous.
Opmaak: begin met een veegje verse yoghurt. Schik er de couscous op. Schik de verschillende sinaassoorten eromheen. Bestrooi met de walnoot en werk af met sorbet.
Spuit hier en daar enkele puntjes rozebottelgel, versier met gekonfijte sinaaszeste.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier