Ingrediënten

Voor 4 personen

250 gram pakje boter, op kamertemperatuur (plus wat extra om de ovenschaal mee in te vetten)

440 gram bloem

125 gram poedersuiker

4 eetlepels fijne griesmeel

2 eieren

1 zakje vanillesuiker

1 tl bakpoeder

hazelnoten, om mee te garneren

Voor de suikersiroop:

1 liter water

575 gram kristalsuiker

sap van een halve citroen

Bereiding

Mix de boter in de keukenmachine of met de handmixer tot hij wat witter ziet. Voeg dan de poedersuiker, griesmeel, eieren, vanillesuiker en bakpoeder toe en meng dit goed door elkaar. Zeef vervolgens beetje bij beetje de bloem boven het mengsel en maak hier, met de hand, een zacht en soepel deeg van.

Laat het deeg 10 minuten rusten. (Rusten, het zal dus niet rijzen.)

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Suikersiroop:

Doe het water met het suiker in een (steel)pan en breng dit aan de kook.

Zet, zodra het suikerwater kookt het vuur zacht en voeg de citroensap toe.

Laat de siroop nog 5 minuten op laag vuur koken. Draai dan het vuur en en laat siroop iets afkoelen.

Koekjes maken:

Wrijf een ovenschaal in met wat boter. Maak van het deeg bolletjes ter grootte van een walnoot en druk ze voorzichtig iets platter.

Leg de koekjes in de ovenschaal en druk in het midden van ieder koekje een hazelnoot.Zet de ovenschaal in de oven en bak de sekerpare in 20 minuten gaar tot ze goudbruin zijn.

Haal de ovenschaal uit de oven en giet de lauwwarme siroop over de sekerpare.

Laat de Sekerpare ten slotte afkoelen in de ovenschaal.

Serveer bij de koffie of thee. Of als toetje met een bolletje ijs.

Fidan Ekiz uit Fidan's Family food, Uitgeverij Unieboek| Het Spectrum, 2017.

Voor 4 personen250 gram pakje boter, op kamertemperatuur (plus wat extra om de ovenschaal mee in te vetten)440 gram bloem125 gram poedersuiker4 eetlepels fijne griesmeel2 eieren1 zakje vanillesuiker1 tl bakpoederhazelnoten, om mee te garnerenVoor de suikersiroop:1 liter water575 gram kristalsuikersap van een halve citroenMix de boter in de keukenmachine of met de handmixer tot hij wat witter ziet. Voeg dan de poedersuiker, griesmeel, eieren, vanillesuiker en bakpoeder toe en meng dit goed door elkaar. Zeef vervolgens beetje bij beetje de bloem boven het mengsel en maak hier, met de hand, een zacht en soepel deeg van.Laat het deeg 10 minuten rusten. (Rusten, het zal dus niet rijzen.)Verwarm de oven voor op 180 °C.Suikersiroop:Doe het water met het suiker in een (steel)pan en breng dit aan de kook.Zet, zodra het suikerwater kookt het vuur zacht en voeg de citroensap toe.Laat de siroop nog 5 minuten op laag vuur koken. Draai dan het vuur en en laat siroop iets afkoelen.Koekjes maken:Wrijf een ovenschaal in met wat boter. Maak van het deeg bolletjes ter grootte van een walnoot en druk ze voorzichtig iets platter.Leg de koekjes in de ovenschaal en druk in het midden van ieder koekje een hazelnoot.Zet de ovenschaal in de oven en bak de sekerpare in 20 minuten gaar tot ze goudbruin zijn.Haal de ovenschaal uit de oven en giet de lauwwarme siroop over de sekerpare.Laat de Sekerpare ten slotte afkoelen in de ovenschaal.Serveer bij de koffie of thee. Of als toetje met een bolletje ijs.