Ingrediënten

Voor een bakplaat van 30 x 40 cm

25 g verse bakkersgist, 1 kl suiker, 750 g bloem + extra voor het werkvlak, versgemalen peper en zout, 5 el olijfolie + extra, 500 g vastkokende aardappelen, 1 krop radicchio, 200 g champignons, 1 rode ui

Bereiding

  1. Verkruimel de gist in een schaaltje en los hem op in 50 ml lauw water. Meng met de suiker en 1 à 2 eetlepels van de bloem, dek af en laat op een warme plek 30 minuten rusten.
  2. Vet een kom in met olie. Giet de rest van de bloem in een grote mengkom en voeg 1,5 koffielepel zout toe. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin 3 eetlepels olie en het gistmengsel, en daarna 350 ml lauw water. Meng alles en kneed tot een glad deeg dat loskomt van de wand van de kom. Voeg indien nodig nog een beetje water of bloem toe. Rol een bal van het deeg en leg hem in de geoliede kom. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
  3. Schil intussen de aardappelen en snij ze in schijfjes van ongeveer 3 mm. Was en droog de radicchio en snij de bladeren in reepjes. Maak de champignons schoon en snij ze in dunne schijfjes. Pel de ui en snij hem in rondjes.
  4. Verhit de rest van de olie in een braadpan en fruit de ui glazig. Voeg de champignons toe, bak ze even mee en voeg dan de reepjes radicchio toe. Laat alles 1 à 2 minuten bakken en kruid met peper en zout.
  5. Verdeel het deeg in twee porties en rol ze uit tot dunne rechthoeken. Vet een bakplaat in met olie. Leg er één rechthoek deeg op en verdeel er de schijfjes aardappel over; laat rondom een rand van 1,5 à 2 cm vrij. Kruid de aardappelen met zout en verdeel er dan het mengsel van champignons en radicchio over. Leg er de tweede rechthoek deeg op en duw de randen goed aan om alles af te sluiten. Prik het deeg veelvuldig in met een vork en laat 20 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 200°C.
  6. Bak de schiacciata 30 à 40 minuten in de oven, de bovenkant moet krokant en goudbruin worden. Borstel er na het bakken olijfolie over en laat ongeveer 20 minuten afkoelen. Snij in stukken en serveer.
Voor een bakplaat van 30 x 40 cm25 g verse bakkersgist, 1 kl suiker, 750 g bloem + extra voor het werkvlak, versgemalen peper en zout, 5 el olijfolie + extra, 500 g vastkokende aardappelen, 1 krop radicchio, 200 g champignons, 1 rode ui