Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kleine pompoe
  • 8 paarse wortelen
  • 4 pastinaken
  • 4 rapen
  • 4 el olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • geperst

Voor de dressing

  • 4 el rodewijnazijn
  • 1 snuifje suiker
  • 80 ml olijfolie
  • 1 el kappertjes
  • 1 bosje peterselie
  • 60 g gepelde walnoten, fijngehakt
  • versgemalen peper en zout

En verder

  • 1 plat brood (Libanees of Marokkaans)
  • 4 el olijfolie
  • versgemalen peper en grof zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de pompoen, snij ze in tweeën en verwijder de pitten. Snij het vruchtvlees (met schil) in sneetjes en leg die in een ovenschaal. Was en schraap de wortelen, was en schil de pastinaken en snij ze allebei in de lengte in tweeën. Was de rapen, schil ze en snij ze in sneetjes.
  3. Meng deze groenten in de ovenschaal en voeg de olijfolie, de tijm en de knoflook toe. Kruid met peper en zout, schep goed om, bedek met een vel aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven. Verwijder op het eind van de bereidingstijd de folie en laat nog 15 minuten verder roosteren. Haal de schaal uit de oven, dek af en zet opzij. Meng in een kommetje de azijn met de suiker, de olijfolie en de kappertjes. Was en droog de peterselie, pluk de blaadjes van de takjes en hak ze grof. Doe ze bij de dressing en voeg ook de walnoten toe.
  4. Verdeel het brood in stukken en besprenkel royaal met olijfolie. Gril de stukken brood kort in een braadpan.
  5. Schik de groenten decoratief op de borden en nappeer met de dressing. Leg er een stuk brood op en bestrooi net voor het serveren met peper en grof zout.