Heb je het nu al gehad met koude pasta in de lunchbox of op een buffet? Een noedelsalade is even veelzijdig, maar komt met een heel nieuw arsenaal aan smaken. Zo umami was je salade nog nooit.
Een pastasalade – de excuussalade voor wie eigenlijk liever pasta dan een slaatje wil eten – is populair tijdens de warmere maanden. Want: fris, vullend en veelzijdig, zowel perfect bij de barbecue, als picknick of meeneemlunch, of als snelle maaltijd. Mag het eens wat anders zijn dan alweer farfalle of spirelli, dan is een noedelsalade een waardig alternatief. Ze delen enkel het concept – deegwaren in een salade – maar er gaan, behalve noedels, heel andere groenten en smaakmakers in. Tien recepten voor een verrassende noedelsalade.
10 recepten voor noedelsalade
1. Salade van soba, peultjes en dragon met wortel-misodressing
Tim Anderson – een Amerikaanse chef die voornamelijk Japans kookt – mixt enkele klassieke en minder klassieke ingrediënten tot een frisse salade. Hij vindt bijvoorbeeld dat dragon prima past bij het nootachtige van de sobanoedels dankzij het frisse aroma. Probeer het vooral zelf.

2. Salade van sobanoedels met gembervinaigrette en gekaramelliseerde scampi’s
Een smaakbom en een aanrader voor de grote schare fans van de scampi. Deze sobanoedels komen met een pittige vinaigrette, gekaramelliseerde scampi’s en gefrituurde gember.

3. Yeesang-salade met wontonreepjes
Deze salade wordt door Chinese Maleisiërs gemaakt bij Chinees nieuwjaar, oorspronkelijk met rauwe vis en zoete aardappel in plaats van – zoals in deze versie – rode biet. Laat de gerookte zalm weg voor een vegan variant.

4. Rijstnoedels, asperges en Japanse dressing
De Nederlandse tv-chef Carola de Kanter presenteert in Leafs – Vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin seizoensgerechten zonder vlees of vis. Deze rijstnoedels met asperges zijn dan ook volledig vegan en het perfecte lentegerecht.

5. Salade van sobanoedels met hijiki, gerookte zalm en tempura van groene asperges
Nog een noedelsalade met zalm en – deze keer groene – asperges, krokant gefrituurd in tempurabeslag. De hijiki en het plukje daikonscheuten geven de salade een onmiskenbare Aziatische toets.

6. Rijstnoedelsalade met wittekool, palmharten en gerookte heilbot
De rokerige smaak van de heilbot matcht perfect met de milde smaak van de palmharten en de knapperige wittekool. Deze rijstnoedelsalade kun je lauw of op kamertemperatuur serveren.

7. Noedelsalade met snijbonen, sluimererwten en kalkoenhapjes
Nu eens geen vis, maar gevogelte bij je noedels, lentefris gecombineerd met lente-ui, boontjes en erwten – echte voorjaarstoppers. Citroengras en gember brengen de kalkoen op smaak.

8. Thaise zeebaars in zoutkorst met noedelsalade
Deze rijstnoedels met wortel, paprika, komkommer en een handje pinda’s zijn even lekker in combinatie met een minder bekende vissoort, zoals forel of makreel. Kijk gewoon even welke vis in het seizoen is.

9. Noedelsalade met gemengde champignons en pinda’s
Ben je op zoek naar een snelle en lekker lunch, dan is deze compleet vegetarische noedelsalade met champignons, pinda’s, koriander en gember een aanrader.

10. Oosterse salade van rijstmie
Behalve mie zit er in deze salade niets anders dan groenten en smaakmakers zoals verse kruiden. Laat de vissaus weg en je hebt een schitterend vegan slaatje als lunch of bijgerecht.

Meer recepten:
– Beter dan sla: 30 salades waar meer in zit
– Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten
– Past altijd: 30 recepten voor pastasalade
– Visfavoriet: 10 recepten met zalm
– Asperge op kop: 30 recepten voor dé voorjaarsklassieker