Van dure koffiekoek tot prijzige chocoladereep: de pistachenoot heeft al even z’n momentje als luxe trendingrediënt. Thuiskoks kunnen dan ook niet achterblijven. Van gebak tot salade: twaalf recepten met pistache.
De pistachecroissant bij je artisanale bakker, pistachelatte bij Starbucks, Dubai-chocolade en – niet te vergeten – Siciliaanse cannoli: pistache is duidelijk het ingrediënt van het moment. En dat heeft veel te maken met het fotogenieke groen waarmee de noot elk gerecht Instagrammable maakt. Daarnaast is ook alles wat met gezondheid te maken heeft trending, en noten zitten natuurlijk vol antioxidanten, vezels en gezonde vetten. Niets houdt je tegen dus om vanaf nu kwistig met pistache te strooien, of om deze recepten met pistachenoten – zoet en hartig – uit te proberen.
Lees ook: Houtbouillon of pistacheboter? 4 foodtrends die weldra op je bord liggen
Alles met pistache: 12 recepten
1. Lamsballetjes met ricotta, kruiden en pistachenoten met sumaksaus
Ester en Balthazar van modelabel Ester Manas houden van de mediterrane keuken. ‘Ze brengt niet alleen producten, kruiden en oliën samen, maar ook mensen.’ En laat een van de populaire zuiderse ingrediënten nu net de pistachenoot zijn…

2. Gegrilde asperges met citroenkip en burrata met pistachenoten
Een sappig stukje kip, frisse citroen, smeuïge burrata en wat zowat de populairste groente van het seizoen moet zijn… Een heerlijk bord asperges met pistachios als allesbepalende finishing touch.

3. Venkel-sinaas-salade met parmezaan en pistache
Knapperig met een royale portie elegantie: zo kun je deze salade het best omschrijven. Dankzij de frisse citrus en lichtzoete venkel is ze de perfecte match voor vis. De nootjes maken het feest compleet.

4. Minestrone met pistachepesto en fregola
Een frisgroene minestrone met fregola – de pasta uit Sardinië (heb je die niet in huis, ga dan gerust voor parelcouscous). De pistachepesto voegt nog meer smaak toe aan het lentesoepje.

5. Pistachecrème met oranjebloesem
‘Elke maaltijd mag een feest zijn’, vertelt het modeduo achter Ester Manas. En daar hoort ook een dessert bij. De kleurrijke knaller die het feestje afsluit is hun homemade pistachecrème.

6. Geroosterde zoetzure pruimen met tahinyoghurt en pistache
Deze zoetzure pruimen zijn heerlijk als dessert, maar dubbelen ook prima als ontbijt, met pistaches als vrolijke noot. Naargelang het seizoen kun je variëren met vijgen, druiven of abrikozen.

7. Spicy chocoladetaartje met pistachenootjes
Vergeet de Dubai-reep. Organiseer je een feest, een romantisch diner of heb je gewoon heel veel zin in chocolade, dan is dit chocoladetaartje met pikante kick net wat je nodig hebt. Tip: ook hier mag je variëren met de ingrediënten.

8. Lamskofta met pistache
Het geheim van een perfecte kofta zit ‘m in de smaakmakers. Mager vlees vraagt immers om een flinke snuif peper en zout, een stevige dosis specerijen én een handje pistachenoten voor extra bite.

9. Galette met vijgen en pistache
Foodie Elisa Blondeel deelt haar succesrecept voor een zonnige vijgentaart. Ze is graag creatief met de afwerking, maar deze keer pimpt ze de galette met, jawel: pistaches.

10. Lamsburgers met pistachenoten, feta en rode-bietentzatziki
Burgers met een Grieks accent, tzatziki met een kleurrijke twist, feta maakt sowieso alles beter, en dan nog een handvol pistache erbovenop: dit is een van die recepten waarmee je kookshows kunt winnen.

11. Filodeegrolletjes met gebraden kipfilet, feta, munt en pistache op daikonsliertjes met avocadocrème
Auteur Jorun Verheyden selecteerde voor Veggie/Vlees recepten die zowel met als zonder vlees goed werken. Laat dus gerust de kip vallen. De pistachenoten zijn evenwel onmisbaar in dit gerecht

12. Milkshake met pistachenoten
Twee bollen pistache-ijs en de mixer erin? Niets is minder waar: deze milkshake maak je door echte pistaches te blenden met melk en vanille-ijs. Extra fotogeniek met frisse ananas als afwerking.

Meer recepten:
– Taco Thursday: 14 recepten voor de lekkerste tacovulling
– Op het topje van de laars: 30 Siciliaanse gerechten
– Vanop je eiland: 30 recepten uit de Griekse keuken
– Vamos a tapear: 30 recepten voor tapas
– Vorm volgt functie: 12 gerechten met gevulde pasta