Drie keer bakken, drie desserts

Weinig culinaire activiteiten lokken zoveel creativiteit uit als bakken. Probeer eens deze versie van marsepeincake, pecannotentaart of galette met vijgen en pistache.

Marsepeincake

Drie keer bakken, drie desserts
© Diane Hendrikx

135 g fijne suiker

110 g marsepein

110 g zachte boter

3 eieren

75 g zelfrijzende bloem (of 75 g bloem en 1 theelepel bakpoeder)

Verwarm de oven op 160 C°. Vet een bakvorm met diameter van 23 cm in.

Meng de suiker en marsepein in de kom van een keukenrobot. Voeg de boter toe en mix tot het beslag luchtig is. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg bloem en bakpoeder toe. Schraap alles los van de wand en mix alles goed. Schep het beslag in de bakvorm en dek af met zilverpapier. Bak 40 min op 160 C°. Verwijder hierna het zilverpapier en bak verder op 160 C° voor een extra 20 min. Laat 10 min afkoelen in de vorm en laat daarna verder afkoelen op een rooster.

Pecannotentaart

Drie keer bakken, drie desserts
© Diane Hendrikx

Voor het deeg :

1 kant-en-klare taartdeeg (zand- of kruimeldeeg)

Voor de vulling :

185 g gehakte pecannoten

3 eieren

90 g fijne suiker

100 ml ahornsiroop

150 ml donkere kandijsiroop

1 tl vanille-extract

2 el bloem

2 el gesmolten boter

1/5 tl zout

Verwarm de oven op 180 C°. Vet een taartvorm met diameter van 23 cm in en bekleed met taartdeeg. Snijd het overtollige deeg weg en maak enkele prikjes in het deeg met een vork. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de vorm met bakparels (of rijst). Bak het deeg 20 min. op 185 C°. Maak intussen de vulling. Hak de pecannoten met een mes of met de keukenrobot. Zet opzij. Klop in een grote kom eieren en suiker luchtig. Voeg de 2 siropen toe en meng goed. Voeg de boter, bloem en het zout toe en meng. Haal het deeg uit de oven, verwijder het bakpapier en de bakparels. Verhoog de oventemperatuur naar 200 C°. Strooi de pecannoten over het deeg. Giet de vulling over de pecannoten. Bak de taart eerst 15 min. op 200 C°, verlaag de temperatuur naar 165 C° en laat verder bakken gedurende 50 min. Laat de taart afkoelen op een rooster.

(Als het deeg te bruin wordt tijdens het bakken, bedek de taart dan met een vel zilverpapier.)

Galette met vijgen en pistache

Drie keer bakken, drie desserts
© Diane Hendrikx

Voor het deeg :

1 kant-en-klare

taartdeeg

(zand- of kruimeldeeg)

Voor de vulling :

75 g pistachenoten

75 g fijne suiker

75 g zachte boter

1 ei

8 grote vijgen

Verwarm de oven op 180 C°. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de pistachenoten op. Rooster ze in de oven voor 10 min.

Laat afkoelen.

Doe de noten, suiker, boter en ei in de kom van een keukenrobot en meng tot alles fijn is. Rol het taartdeeg uit en leg het op een bakplaat. Smeer het pistachenotenmengsel uit op het deeg, laat een deegrand van 2 cm vrij. Snijd de vijgen in plakjes en leg ze in concentrische cirkels over het notenmengsel (laat nog steeds een deegrand van 2 cm vrij). Vouw de deegrand over. Bak voor 35 – 45 min. op 180 C°. Laat afkoelen op een rooster.

Dit trio van noten werd ons geleverd door foodie Elisa Blondeel. Het recept van de pecannotentaart is van een oom, die vroeger naast haar woonde en goed kon koken. Het recept van de marsepeintaart komt van haar moeder, die haar alles in de keuken leerde. De vijgentaart is grotendeels een eigen recept.

Met maten en gewichten en met temperaturen en tijden is ze uiterst precies. Maar bij de afwerking kan ze haar creativiteit laten gaan. Hoe meer ingrediënten je kent, hoe groter is je speelruimte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content