Op vrijdag spurten we natuurlijk allemaal richting lokaal frietkot, maar uit de huiselijke frituurketel komt ook veel lekkers. Hulde aan de frituurolie met deze recepten voor gefrituurde hapjes – ideaal voor de apero dit weekend.
Op 14 november eindigt De Week van de Belgische Friet, een jaarlijkse feestweek georganiseerd door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) om de frietjes van de frituur te huldigen. Sinds 2017 is de frietkotcultuur bovendien terecht erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Meer dan de helft van de Vlamingen gaat minstens maandelijks naar de frituur, vooral op vrijdagavond en in het weekend. Hou je dus vooral niet in. Maar voor wie geen genoeg kan krijgen van comfortfood met een krokant laagje, zijn er deze gefrituurde hapjes.
12 gefrituurde hapjes
1. Gefrituurde artisjok met geroosterde-knoflookaioli
Verras je gasten met deze hap van gefrituurde artisjok die je serveert met knoflookaioli en citroenpartjes. Gemakkelijk en lekker, klaar in een uurtje.

2. Friet voor luie mensen
Het duurt iets langer dan een zak diepvriesfrieten leegschudden in je frituurketel, maar vast minder lang dan langs de frituur lopen. Deze luie friet is verslavend lekker met mayonaise, bestrooid met wat shisozout.

3. Gefrituurde oesters met zilte bloemkoolcrème
Een lekker en luxueus hapje op een stokje. Verleid je gasten met een kommetje bloemkoolcrème en een spiesje met twee goudbruin gebakken oesters.

4. Karaage – gefrituurde kip uit Japan
Deze Japanse versie van fried chicken moet maar een halfuurtje marineren en is na het bakken heerlijk krokant, maar sappig binnenin. Dubbel gefrituurde kip heeft namelijk een veel krokanter korstje.

© Johanna Goyvaerts
5. Indonesische Batagor
Deze gevulde balletjes vind je op Java vaak bij eetstalletjes langs de weg. Batagor is een afkorting van baso tahoe goreng. Baso betekent gehaktbal, tahoe is sojabonenkaas en goreng betekent gebakken. Deze versie wordt geserveerd met pindasaus.

© Jeff Keasberry
6. Fish-and-chips uit Tokio
Geef de oer-Engelse klassieker een originele twist door zoete aardappelen als tempura te bereiden en het gerecht met twee Japanse sausjes te serveren. Met een simpele komkommersalade erbij heb je een volwaardige maaltijd.

© Bram Debaenst
7. Loaded fries met bacon en cheddar
Dit zijn de frietjes voor cheese lovers en fans van krokante stukjes spek. Je doet ze in een diepe serveerschaal, giet er warme kaassaus over en werkt ze af met de spekblokjes en lente-ui.

8. Gefrituurde scampi’s met frietjes
De feestdagen zijn niet meer zo veraf, dus mag je al eens feestelijk uitpakken qua presentatie. Serveer de frieten in mooie glaasjes en hang er de gefrituurde scampi’s aan.

9. Berloumi-frietjes
De Belgische tegenhanger van halloumi (uit Berlare) kan zich beslist meten met het origineel, en je maakt er deze heerlijke frietjes van: krokant aan de buitenkant, zacht binnenin. Ook lekker als extra in een salade.

10. Gammadoki
Het Japanse ‘gammadoki’ betekent letterlijk ‘valse gehaktballen’. Het zijn namelijk gefrituurde tofoeballetjes, met groenten. Je kunt zelf variëren met je favoriete groenten die je aan het mengsel toevoegt, bijvoorbeeld schorseneren worden vaak gebruikt.

11. Gefrituurde oesterzwammen
Gefrituurde oesterzwammen zijn niet alleen het ideale troostvoedsel op druilerige herfstdagen, ook als tv-snack of hapje kunnen ze iedereen bekoren.

12. Gefrituurde kippenvleugels
Een krokant hapje, een minivoorgerecht of de krokante toets op je bord bij een maaltijdsalade? Met deze knapperig gebakken kippenvleugeltjes kun je alle kanten uit.
