Ontbijtrepen van amarant en bessen
Minder bekend dan quinoa maar even rijk aan eiwitten: amarant, die mueslirepen een extra bite geeft. In een luchtdicht afgesloten trommel blijven deze ontbijtrepen wel een week goed.
Voor 16 stuks
- 175 g ongekookte amarant (geweld gewicht 250 g)
- 100 g havervlokken
- 50 g rozijnen
- 50 g gedroogde cranberry’s
- 35 g zonnebloempitten
- 35 g pompoenpitten
- 25 g chiazaad
- 2 tl kaneel
- 3 el kokosolie
- 3 el ahornsiroop
- 100 g tahin
- 100 g banaan, geprakt
- 1 el lucumapoeder (naar keuze)
- 125 g blauwebessen-chia-jam
- 30 g gojibessen
- 30 g geschaafde amandelen
- 50 g pistachenoten, grof gestampt
Bereiding
1. Wel de amarant 8 uur in een dubbele hoeveelheid water met 1 theelepel zout. Giet en spoel af.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat van 30 x 19 cm met bakpapier.
3. Doe de amarant in een keukenmachine met de haver, het gedroogde fruit, de pitten en zaden en de kaneel. Meng kort.
4. Smelt de kokosolie en ahornsiroop in een kleine pan op halfhoog vuur. Roer de tahin erdoor en voeg van het vuur af de banaan toe.
5. Doe de massa in de keukenmachine en meng alles. Verdeel het over de bakplaat en druk het stevig aan met een lepel. Bak circa 45 minuten, tot een in het midden gestoken mes er schoon uit komt.
6. Laat de koek 10 minuten afkoelen op de bakplaat.
7. Bestrijk de koek met chia-jam, strooi de bessen en noten erover en druk die erin. Laat helemaal afkoelen en snijd de koek dan in ontbijtrepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier