Lamskroon met tijm en aardappelkroketten

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept.
  • Moeilijkheid

Om het vlees op de ideale temperatuur te houden laat je het in de hete maar uitgeschakelde oven staan, met de deur open. Zo verdeelt het bloed zich door het vlees en blijft het warm. Dit trucje werkt bij elke vleessoort. De rusttijd in de oven mag zelfs even lang zijn als de eigenlijke bereidingstijd.

Voor 6 personen

een lamskroon met 12 ribbetjes

1 eetlepel olijfolie

een bosje tijm

een stuk raffia

peper en zout

Voor de kroketten:

1 kg aardappelen (vastkokend)

150 g verse room

2 eieren

100 g bloem

peper en zout

1 eetlepel tijm

1 builtje bieslook

1 liter arachideolie

Bereiding

1. Verwarm de oven op 210 °C (th. 7). Strijk met een keukenkwast de lamskroon in met olijfolie. Kruid met peper en zout en bestrooi met tijm. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C (th. 6) en laat het vlees gedurende 40 minuten braden.

2. Was en schil ondertussen de aardappelen. Droog ze af en rasp ze. Meng de geraspte aardappelen met de eieren, de room, de bloem, de tijm en peper en zout. Maak met een eetlepel eivormige bolletjes van dit mengsel. Verhit de olie en laat de kroketten voorzichtig bakken. Haal ze uit de olie wanneer ze mooi goudbruin zijn geworden en laat ze voor het serveren goed uitlekken op vetabsorberend papier.

3. Haal de lamskroon uit de oven. Versier ieder ribbetje (let op: heet!) met een takje tijm dat je met een stukje raffia vastmaakt. Versier elke kroket met een voorzichtig geknoopt lintje van bieslook. Laat de lamskroon en de kroketten nog vijf minuten in de oven rusten voor je ze serveert.

Bereidingstijd: 65 minuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content