800 gr. Rundsfilet Simmenthal of andere van kwaliteit
4 grote, stevig-kokende aardappelen
150 ml. kalfsfond
Marinade:
3 lepels tomatenketchup
5 lepels honing
5 lepels zoete soja saus
30 gr. gehakte knoflook
20 gr. gehakte gember
2 stengels citroengras
4 fijngehakte rode pepers
sap van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel
wat szechuanpeper fijn gemalen
Bijgerecht:
2 aubergines
1 teentje look
Marinade:
Alle ingrediënten mengen en opwarmen.
20 min. op matig vuur laten sudderen.
Het vlees goed inwrijven met marinade en laten intrekken tijdens 24 u.
Bijgerecht:
Verwijder de steel van de aubergines, inpakken in aluminium papier en gaar in de oven. Snij de aubergines in twee, lepel het vruchtvlees van het vel af. Druk het vruchtvlees in een vergiet aan om zo het overtollige sap te verwijderen. Plet de “caviar d’aubergine” met een vork en warm met een beetje olijfolie en afkruiden met peper en zout.
Schil de aardappelen en snijdt ze in plakjes van ca. 3mm. Dik. Was ze na en droog ze in een doek. Frituur ze ca. 8 min. voor in matig-heet diep vet van 150°C dan de aardappelen in een 2de friteuse overzetten met een temperatuur van 180°C. De aardappelschijfjes frituren tot ze opgeblazen zijn en goudgeel gekleurd zijn. Laat ze kort op keukenpapier uitdruipen en bestrooien met fijn zeezout.
Net voor het bakken nog eens inwrijven, dan goed toe schroeien en bakken in de oven op 210°C ongeveer 6 à 7 min. (Liefst bleu). Dan in plakjes snijden en afwerken met wat grof zeezout en szechuanpeper.
De pan ontdoen van het vet en bevochtigen met kalfsfond, op smaak brengen met wat marinade en zeven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier