Koffiecake met karamelnoten
Voor liefhebbers van cake, liefhebbers van koffie, liefhebbers van noten… dit gebak heeft het allemaal.
Voor 4-6 personen
- 150 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g bruine suiker
- 1 ei
- 1 eierdooier
- 150 g bloem, gezeefd
- 1 tl bakpoeder
- 1 el oploskoffie
- 1 tl heet water
- 4 el melk
Voor de karamelnoten:
- 200 g suiker
- 25 g boter
- 1,25 dl dunne room
- 100 g noten (amandelen, walnoten en pecannoten)
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een bakvorm van 18 cm diameter in en bekleed met bakpapier.
2. Roer de boter en suiker 8 à 10 min. onder elkaar tot een bleke, romige massa ontstaat. Voeg het ei en de eierdooier toe en meng goed. Spatel er de bloem en het bakpoeder onder. Meng de oploskoffie met het water. Roer onder het beslag, samen met de melk. Schep het beslag in de bakvorm en bak 1 uur tot de cake gaar is.
3. Maak nadien de karamelnoten: doe de suiker in een pannetje met een scheut water. Laat 8 à 10 min. inkoken tot een donkere karamel ontstaat. Haal van het vuur en roer er voorzichtig de boter en room onder. Voeg ook de noten toe en wentel ze in de karamel. Schep over de cake en serveer meteen.
Tip: gebruik een nat deegborsteltje om bij het maken van de karamel de suikerkorrels van de randen van de pan in de siroop te duwen. Dit voorkomt dat de suiker kristalliseert en de karamel hard wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier