Koekjes van eigen deeg: 10 recepten

© Getty Images
Katrien Huysentruyt Journalist

Wat je zelf bakt, smaakt beter. Van ‘gezond’ met havermout over simpele zandkoekjes tot de succesnummers van bekende chefs en kookboekenauteurs: tien recepten voor onweerstaanbare homemade koekjes.

Je hebt nog ruim de tijd om te oefenen met deze recepten als je koekjes in of onder de kerstboom wil. Of wie weet dropt de sint volgende week wel liever zelfgemaakt lekkers in de schoenen? Elke reden is goed om een batch vers koekjesdeeg in de oven te schuiven, zeker als het woensdag 4 december ook nog ‘ns  Cookie Day is… Van pindakaas- en dadel- tot honing- of amandelkoekjes: dit zijn de tien lekkerste.

Tien recepten voor zelfgemaakte koekjes

1—Chocoladekoekjes van Anna Jones

Deze koekjes zijn de trots van de vegetarische chef Anna Jones: zacht vanbinnen, krokant vanbuiten, met een dubbele dosis chocolade dan nog. De kans is klein, maar mocht je toch deeg overhebben, kun je het invriezen voor later.

Chocoladekoekjes van Anna Jones

2—Pindakaaskoekjes met miso van Kyle Boland

Fermenteerexpert Kyle Boland leerde veel van Kobe Desramaults, maar dit succesnummer komt volledig uit z’n eigen culinaire brein. Deze koekjes met pindakaas zijn het bewijs dat miso ook in zoete recepten tot z’n recht komt.

Pindakaaskoekjes met miso

3—Verjaardagskoekjes van Alison Roman

Chef en culinair auteur Alison Roman bedacht deze feestelijke versie als makkelijker en sneller alternatief voor de verjaardagstaart: klaar in minder dan een halfuur en minstens even feestelijk met een kaarsje erbovenop.

Verjaardagskoekjes van Alison Roman

4—Dadelkoekjes van Zahia Belkhiri

Zahia Belkhiri sloot begin dit jaar haar Mechelse restaurant, maar van haar dadelkoekjes kun je tot in het oneindige blijven genieten dankzij dit recept. Niet zo tuk op dadels? Verwerk er dan stukjes walnoten of amandelen in.

Naar de dadelkoekjes van Zahia Belkhiri

5—Mango-kokoskoekjes van Sandra Bekkari

Met kokosroom in plaats van Griekse yoghurt of met verse ananas als alternatief voor de mango: met dit handige recept van Sandra Bekkari kun je variëren en experimenteren zoveel je wil. En het is ook nog eens helemaal sana.

Naar de mango-kokoskoekjes van Sandra Bekkari

6—Honingkoekjes

Nog zo’n eenvoudig en supersnel recept dat instant gratification belooft. De lekkerste honingkoekjes bak je zelf: maak ze met de hand voor een ambachtelijke look, of met een vrolijke uitsteekvorm voor een meer afgelikt resultaat.

Naar de honingkoekjes

7—Amandelkoekjes

Ideaal voor amandel-lovers met plotse koekjeshonger: je hebt voor dit deeg slechts enkele ingrediënten nodig die je misschien zelfs standaard in de voorraadkast hebt staan. 

Naar de amandelkoekjes

8—Havermoutkoekjes

Havermoutdiehards vallen vast als een blok voor dit simpele recept. Lekker op zich maar voor extra smaak kun je nog wat chocoladedruppels, rozijnen of noten naar keuze toevoegen aan je deeg.

Naar de havermoutkoekjes

9—Koekjes met chocoladestukjes

Vergeet koekjes uit de supermarkt of prefab deeg uit een pakje: voor de populaire chocolate chip cookies, naar smaak met donkere of witte chocoladestukjes, draait zelfs de onervaren thuisbakker de hand niet om. Als je van het deeg kunt afblijven, tenminste.

Naar de koekjes met chocoladestukjes

10—Zandkoekjes

Het deeg dat je standaard in je diepvriezer wil hebben zitten voor plotselinge cravings en onverwacht bezoek. In een mum van tijd haal je een verse lading zandkoekjes uit de oven.

Naar de zandkoekjes

Meer recepten: 
– Oneindige liefde voor taart: 30 recepten voor Pi Day 
– Zeker van je stuk: 30 recepten voor cake 
– Eindigen op een hoogtepunt: 60 desserts 
– Kiezen is verliezen: 50 recepten met chocolade 
– Stapel op pannenkoeken: 30 recepten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content