Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 8 g boter
  • 1 groot ei
  • 2 el acaciahoning
  • 40 g volkorenmeel
  • 1/4 zakje bakpoeder
  • witte chocolade en suikerparels of citroenschilletjes voor de afwerking

Voor de matchacrème:

  • 25 cl room
  • 1 tl matcha (Japans groenetheepoeder)
  • 2 eierdooiers
  • 60 g zoete geconcentreerde melk

Voor de wittechocolademousse:

  • 3 gelatineblaadjes (6 g)
  • 150 g witte chocolade
  • 75 g boter
  • 4 eierdooiers
  • 20 cl room
  • geraspte schil van 2 biocitroenen

Voor het glazuur:

  • 2 gelatineblaadjes (4 g)
  • 200 g roomkaas (bv. Philadelphia)
  • 5 cl limoncello
  • zaadjes van 1 vanillestokje

Bereiding

  1. Maak de matchacrème een dag op voorhand. Warm de room op en voeg al kloppend de gezeefde matcha toe, zodat er geen klonters ontstaan. Kluts de eierdooiers met de geconcentreerde melk. Giet er beetje bij beetje de warme matchamelk bij en meng. Laat al roerend indikken op laag vuur. Laat de matchacrème helemaal afkoelen en giet in een halvecilindervorm van 30 cm lang en 2 cm diameter. Zet minstens 4 uur in de diepvriezer.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Beleg een halvecilindervorm van 30 cm lang met bakpapier. Vet het bakpapier royaal in met boter.
  3. Smelt de boter. Klop het ei en de honing minstens 5 minuten op met een elektrische mixer. Zeef de bloem en het bakpoeder samen boven het opgeklopte ei. Spatel voorzichtig door elkaar, samen met de boter. Giet het beslag in de bakvorm in een laagje van 8 mm dik en bak 7 minuten in de oven. Haal uit de oven, laat afkoelen en draai uit.
  4. Maak de wittechocolademousse. Laat de gelatine weken in koud water. Smelt de witte chocolade en de boter. Los er de uitgeknepen gelatine in op. Roer grondig door elkaar en voeg, een voor een, de eierdooiers toe. Roer grondig en laat afkoelen. Klop de room op en spatel door de afgekoelde chocoladecrème. Voeg ook de geraspte citroenschil toe.
  5. Bouw de kerststronk op. Vul de helft van de halvecilindervorm op met wittechocolademousse. Schik er de bevroren matchacrème in het midden op en vul tot aan de rand verder op met chocolademousse. Leg er de biscuit op en zet een nacht in de diepvriezer.
  6. Maak de volgende dag het glazuur. Laat de gelatine weken in koud water. Warm de roomkaas op met de limoncello en de vanillezaadjes. Los er de uitgeknepen gelatine in op en roer door elkaar.
  7. Draai de kerststronk uit op een taartrooster. Giet er het warme glazuur over, het zal opstijven als het in aanraking komt met de bevroren kerststronk. Zet de kerststronk 8 uur in de koelkast om te ontdooien.
  8. Snij vlak voor het serveren de uiteinden van de kerststronk bij. Werk af met witte chocolade en suikerparels of citroenschilletjes.
Voor 8 personenVoor de matchacrème: Voor de wittechocolademousse: Voor het glazuur: