Hertenfilet met rode portsaus en paddenstoelen

87b0d9732848f42d75f8d4462c6c73ac

De rode portsaus, die dit hoofdgerecht helemaal in kerstsfeer dompelt, kan van tevoren worden bereid. Met krielaardappeltjes uit de oven en wat groene asperges erbij maak je het helemaal af.

De rode portsaus, die dit hoofdgerecht helemaal in kerstsfeer dompelt, kan van tevoren worden bereid. Met krielaardappeltjes uit de oven en wat groene asperges erbij maak je het helemaal af.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 hertenfilets à 150 gram
  • 40 g boter
  • scheutje olijfolie
  • zout, peper
  • 250 g gemengde paddenstoelen van het seizoen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons e.d.)

Voor de portsaus

  • 100 ml Quevedo 10 jaar oude rode port
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml wildfond (pot kant en klaar)
  • 35 g ontbijtkoek

Bereiding

  1. Haal de hertenfilets 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur komt.
  2. Maak eerst de saus: kook de rode port met de rode wijn tot de helft in. Voeg de wildfond (pot kant-en-klaar) en de verkruimelde ontbijtkoek toe. Roer tot een licht gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 100 °C.
  4. Verhit de boter met een klein scheutje olijfolie (zodat de boter niet verbrandt).
  5. Bak de – met keukenpapier – drooggedepte hertenfilets om en om bruin op hoog vuur. Leg ze vervolgens op een ovenbestendige schaal in de oven en laat ze 8-10 minuten verder garen.
  6. Voeg eventueel nog een klontje boter toe en bak de schoongemaakte, in stukken gesneden paddenstoelen beetgaar. Laat ze even uitlekken in een zeef. Vang het bakvocht op, dan kan het eventueel aan de saus toegevoegd worden, als deze te dik is geworden. Voeg de paddenstoelen toe aan de saus.
  7. Hertenfilet wordt rood tot rosé geserveerd. Druk met een vinger licht op het vlees, als het net ingedrukt kan worden is het goed.
  8. Serveer de hertenfilets met krielaardappeltjes en rode portsaus met paddenstoelen. Geef er als groente bijvoorbeeld groene asperges bij. Smakelijk eten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content