Weinig zin om te gaan wandelen dit weekend? Geen ander ingrediënt dat zo snel het bosgevoel oproept als een goed bereide oesterzwam of cantharel. Met deze herfstige gerechten met paddenstoelen kun je dus gewoon gezellig binnenblijven.
Het comfortfood van het najaar vraagt niet veel, en geeft elk gerecht – van pasta tot toast – een diepe, aardse en nootachtige smaak. Voor wie liever wil luieren op een herfstige dag dan een najaarsstorm te trotseren of te slalommen onder de vallende beukennoten zijn deze gerechten met paddenstoelen dus een goed alternatief.
10 herfstige gerechten met paddenstoelen
1. Gefrituurde oesterzwammen
Omdat het bovenhalen van de frietketel op een druilerige dag ‘comfortfood’ schreeuwt: deze gefrituurde oesterzwammen zijn niet alleen het ideale troostvoedsel, ook als tv-snack of hapje kunnen ze iedereen bekoren.

2. Herfstige groenteschotel met kalfsgehakt en paddenstoelen
Koude dagen? Deze ovenschotel met kalfsgehakt en paddenstoelen van Sandra Bekkari is nu al een klassieker. Goed op doordeweekse avonden, maar ook prima om mee te scoren bij je gasten.

3. Verse instant noodles
Zelf instant noedels maken doe je met dit recept dat we aan ecoblogger Elisabeth van Lierop konden ontfutselen: met gerookte tofu en oesterzwammen, lekker vers, vegan en gezond.

4. Bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree.
Een knisperende, vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree die als een herfstige boswandeling van je bord spat. De zilveruitjes maken je hartig gebak extra lekker.

5. Vol-au-ventburgers van de Messy Chef
Jelle Beeckman creëert haalbare maar smakelijke recepten die je meteen wil maken, mét ingrediënten waar je niet voor op expeditie hoeft. Zoals deze kipburger met oesterzwammen, bijvoorbeeld.

6. Vegan birria taco’s
Met paddenstoelen als vleesvervanger en een pittige pepers in adobosaus maak je een vegan variant van de birria taco. De rest van de saus kun je nog gebruiken als dip of om je chili con/sin carne smaak te geven.

7. Ravioli met boschampignons
Als guur najaarsweer je verplicht binnenhoudt, kun je zelf ravioli maken als knusse bezigheid. Je serveert deze homemade deegkussentjes met pangrattato – gebakken broodkruim met knoflook en tijm.

8. Gelakte paddenstoelen met bruine rijst
Nergens ter wereld worden de culinaire mogelijkheden van de bowl zo benut als in Azië. Deze bruine rijst met gelakte paddenstoelen is een heerlijk en volledig vegan voorbeeld van zo’n voedzaam kommetje umami.

9. Pompoensoep met cantharellen en gekonfijte kastanjes
Pompoen, paddenstoelen én kastanjes? Herfstiger zal het niet worden. Deze pompoensoep met cantharellen en gekonfijte kastanjes is het perfecte comfortfood voor dit seizoen.

10. Veggieburgers met tomatensalade en oesterzwammen
Wat smaakt er beter dan een burger na een lange wandeling of werkdag? Deze lekker lichte veggieburger komt met net iets minder schuldgevoel en is even smaakvol.
