Verdien je sporen: 10 herfstige gerechten met paddenstoelen

recepten met paddenstoelen stoofpotje
© Bram Debaenst

Weinig zin om te gaan wandelen dit weekend? Geen ander ingrediënt dat zo snel het bosgevoel oproept als een goed bereide oesterzwam of cantharel. Met deze herfstige gerechten met paddenstoelen kun je dus gewoon gezellig binnenblijven.

Het comfortfood van het najaar vraagt niet veel, en geeft elk gerecht – van pasta tot toast – een diepe, aardse en nootachtige smaak. Voor wie liever wil luieren op een herfstige dag dan een najaarsstorm te trotseren of te slalommen onder de vallende beukennoten zijn deze gerechten met paddenstoelen dus een goed alternatief.

10 herfstige gerechten met paddenstoelen

1. Gefrituurde oesterzwammen

Omdat het bovenhalen van de frietketel op een druilerige dag ‘comfortfood’ schreeuwt: deze gefrituurde oesterzwammen zijn niet alleen het ideale troostvoedsel, ook als tv-snack of hapje kunnen ze iedereen bekoren. 

Naar het recept

2. Herfstige groenteschotel met kalfsgehakt en paddenstoelen

Koude dagen? Deze ovenschotel met kalfsgehakt en paddenstoelen van Sandra Bekkari is nu al een klassieker. Goed op doordeweekse avonden, maar ook prima om mee te scoren bij je gasten.

Naar het recept

3. Verse instant noodles

Zelf instant noedels maken doe je met dit recept dat we aan ecoblogger Elisabeth van Lierop konden ontfutselen: met gerookte tofu en oesterzwammen, lekker vers, vegan en gezond.

Naar het recept

4. Bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree.

Een knisperende, vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree die als een herfstige boswandeling van je bord spat. De zilveruitjes maken je hartig gebak extra lekker. 

Naar het recept

5. Vol-au-ventburgers van de Messy Chef

Jelle Beeckman creëert haalbare maar smakelijke recepten die je meteen wil maken, mét ingrediënten waar je niet voor op expeditie hoeft. Zoals deze kipburger met oesterzwammen, bijvoorbeeld.

Naar het recept

6. Vegan birria taco’s

Met paddenstoelen als vleesvervanger en een pittige pepers in adobosaus maak je een vegan variant van de birria taco. De rest van de saus kun je nog gebruiken als dip of om je chili con/sin carne smaak te geven. 

Naar het recept

7. Ravioli met boschampignons

Als guur najaarsweer je verplicht binnenhoudt, kun je zelf ravioli maken als knusse bezigheid. Je serveert deze homemade deegkussentjes met pangrattato – gebakken broodkruim met knoflook en tijm.

Naar het recept

8. Gelakte paddenstoelen met bruine rijst

Nergens ter wereld worden de culinaire mogelijkheden van de bowl zo benut als in Azië. Deze bruine rijst met gelakte paddenstoelen is een heerlijk en volledig vegan voorbeeld van zo’n voedzaam kommetje umami.

Naar het recept

9. Pompoensoep met cantharellen en gekonfijte kastanjes

Pompoen, paddenstoelen én kastanjes? Herfstiger zal het niet worden. Deze pompoensoep met cantharellen en gekonfijte kastanjes is het perfecte comfortfood voor dit seizoen.

Naar het recept

10. Veggieburgers met tomatensalade en oesterzwammen 

Wat smaakt er beter dan een burger na een lange wandeling of werkdag? Deze lekker lichte veggieburger komt met net iets minder schuldgevoel en is even smaakvol.

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise