Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 gele wortelen
  • 2 oranje wortelen
  • 2 peterseliewortelen
  • 1 koolraap
  • 1 raap
  • 2 kervel-wortelen
  • 2 aardperen
  • 8 witte radijzen met loof
  • 2 takjes tijm
  • zout
  • 1 onbehandelde sinaasappel,
  • 2 el olijfolie
  • 2 schorseneren
  • plantaardige frituurolie

Voor de marinade:

  • 3 el olijfolie
  • 2 el druivenpitolie
  • het sap van 1 kleine onbehandelde sinaasappel
  • 1 el appelazijn
  • zout
  • 1 snuifje suiker

En verder

  • 1 klein handvol microbasilicum
  • 1/2 tl Espelette peper

Bereiding

  1. Schil de twee soorten wortelen. Snij de gele wortelen schuin in stukken, de oranje in rondjes. Was en schil de peterseliewortelen en snij ze in de lengte in tweeën. Was en schil de koolraap en de rapen en snij ze in halve maantjes. Schil de kervelwortelen en snij ze in de lengte in tweeën. Schil de aardperen en snij ze fijn. Was de radijzen (laat er een beetje loof aan) en snij ze in de lengte in stukken. Was en droog de tijm.
  2. Verwarm de oven voor op 280°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er alle groenten en de tijm over. Kruid met zout en besprenkel met het sinaasappelsap en olijfolie. Dek af met een vel bakpapier en rooster 30 minuten in de oven. Verwijder het bovenste bakpapier 5 minuten voor het eind van de bereidingstijd en laat nog 5 minuten roosteren. Haal de plaat uit de oven en zet opzij.
  3. Borstel de schorseneren onder een straaltje water en snij ze met een dunschiller in dunne repen.
  4. Verhit de olie tot 160°C in een hoge kookpan. Leg er de schorseneren in, frituur ze kort en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Meng voor de marinade de twee soorten olie met het sinaasappelsap, de azijn, een beetje zout en een snuifje suiker.
  6. Schik de groenten decoratief op de borden en nappeer met de marinade.
  7. Was en droog het microbasilicum en decoreer hiermee de groenten. Bestrooi net voor het serveren met een beetje Espelette peper.