Indonesië grossiert in groentesalades met notensaus. Misschien wel de bekendste daarvan is gado gado. De saus is de hero in dit gerecht en bepaalt de smaak. De Nederlandse gadosaus is, hoe zal ik het zeggen, nogal plomp vergeleken bij de Javaanse variant. Zwaar, dik en zoet. Terwijl de Javaanse saus dunner is en friszuur door tamarinde en limoenblad. Ik vervang de pinda's door sesampasta - je hebt hier echt van die donkere nodig, van geroosterde sesamzaadjes. Zo blijf ik lekker in het thema met de sesamtahu (en leg ik niet het loodje vanwege mijn pinda-allergie).

Ingrediënten

  • krokante tahu
  • 1 blok stevige tahu (375 g)
  • zout
  • 5 eetl. panko (of paneermeel), geplet in de vijzel
  • 3 theel. zwart sesamzaad
  • 4 eetl. wit sesamzaad
  • 1 ei
  • zonnebloemolie, om in te bakken
  • salade
  • 2 zoete aardappels
  • 1 eetl. korianderzaad, geplet in de vijzel
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 2 mini-komkommers
  • 1/4 rodekool (witte kool of spitskool kan ook)
  • 1/2 limoen
  • 50 g taugé
  • 150 g sperzieboontjes
  • 4 eieren (L)
  • emping, om erbij te serveren
  • sesamsaus

Bereiding

  1. Snijd de tahu in plakken van 2 x 2 centimeter. Vul een ruime kom met water en voeg 1 eetlepel zout toe. Laat de tahu hier 1 uur in weken.
  2. Meng in een schaal de panko, de zwarte en witte sesamzaadjes en een flinke snuf zout. Klop in een diep bord het ei los met een snuf zout en 1 eetlepel water. Houd apart tot gebruik.
  3. Verwarm intussen de oven tot 200 °C.
  4. Schil de zoete aardappels en snijd in stukken. Leg in een ovenschaal, bestrooi met zout en korianderzaad, giet er de zonnebloemolie over en hussel alles door elkaar. Rooster in 15 tot 20 minuten gaar.
  5. Snijd de komkommer in de lengte in linten. Snijd de rodekool in dunne reepjes, knijp er wat limoensap over uit en bestrooi met zout. Verwijder bruine uiteindes van de taugé en leg in een vergiet. Blancheer de boontjes in kokend water en giet ze af in het vergiet met de taugé, zodat deze ook gespoeld is.
  6. Zet een pan water op en breng aan de kook. Kook hierin de eieren 6 minuten. Haal direct van het vuur en laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel ze en halveer ze.
  7. Neem de tahu uit het gezouten water en dep goed droog. Wentel de plakken eerst in het losgeklopte ei en vervolgens in het pankomengsel. Verhit een scheut zonnebloemolie in een ruime koekenpan en bak hierin de tahuplakken een paar minuten per kant tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen op keukenpapier.
  8. Maak nu de sesamsaus. Meng alle groenten voor de salade, leg er de eieren en de tahu op en giet er sesamsaus over. Serveer met emping.

Uit: Indorock, Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine, 34,99 euro)

Indonesië grossiert in groentesalades met notensaus. Misschien wel de bekendste daarvan is gado gado. De saus is de hero in dit gerecht en bepaalt de smaak. De Nederlandse gadosaus is, hoe zal ik het zeggen, nogal plomp vergeleken bij de Javaanse variant. Zwaar, dik en zoet. Terwijl de Javaanse saus dunner is en friszuur door tamarinde en limoenblad. Ik vervang de pinda's door sesampasta - je hebt hier echt van die donkere nodig, van geroosterde sesamzaadjes. Zo blijf ik lekker in het thema met de sesamtahu (en leg ik niet het loodje vanwege mijn pinda-allergie).