Voor 4 personen:
1 kg tarwebloem
30 gra verse gist
1,5 eetlepel suiker
1 eetlepel zout
6 dl lauwwarm water
5 witte asperges
5 groene asperges
olijfolie extra vierge
grofgemalen zwarte peper
zeezout
3 fijngehakte verse blaadjes salie
100 gram mozzarella
120 gram gorgonzola
grofgehakte salieblaadjes
Stort de bloem in een hoopje op het werkblad en maak in het midden een kuil. Verbrokkel de gist en doe samen met de suiker, het zout en de helft van het water in het kuiltje. Roer los met een vork en roer er geleidelijk de bloem onder tot een kleverig deeg. Doe er de rest van het water bij en kneed zachtjes verder, tot alle bloem eronder is gemengd. Bestrooi met wat bloem en kneed gedurende 5 minuten tot een stevig deeg. Leg de deegbol nadien in een kom, dek af met een keukenhanddoek en laat 30 minuten rijzen.
Schil intussen de asperges en snijd ze in stukken van 3 cm. Bak ze zachtjes halfgaar in wat olijfolie en kruid met peper en zout. Laat afkoelen. Kneed het deeg nog even en sla er de lucht uit. Rol het uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Bestrooi een rechthoekig bakblik met bloem en drapeer er de helft van de deeglap in. Laat de andere helft over de rand hangen. Besprenkel de deeglap in het bakblik flink met olijfolie en verdeel er de asperges, salie, mozzarella en gorgonzola over. Kruid met peper en zout en duw de vulling goed in het deeg. Vouw de rest van het deeg over de vulling en druk de randen goed aan. Besprenkel met olijfolie en grofgehakte salieblaadjes en laat de focaccia rijzen tot hij tweemaal zo groot is. Bak in 25 minuten goudbruin in een oven van 180°C. Laat minstens 1 dag rusten. Serveer opgewarmd of koud.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier