Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 eendenborstfilets
  • 75 g sesamzaadjes
  • 1/2 rodekool
  • 1 granaatappel
  • 30 g pijnboompitten
  • 400 g kikkererwten (bokaal of blik)
  • 6 el tahin, sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • 4 takjes koriander
  • 2 perssinaasappelen
  • 100 g ijskoude boter
  • 2 sjalotten
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwijder het vet van de eendenborstfilets. Snij een derde van dat vet in blokjes en laat ze op een matig vuur smelten in een kookpan. Zet meteen van het vuur en leg er de sesamzaadjes in. Meng goed.
  2. Bedek de eendenborstfilets met een dikke laag van het sesammengsel en leg ze in een ovenschaal, met de sesamkorst naar boven. Zet even opzij. Verwarm de oven voor op 240°C.
  3. Schaaf de rodekool fijn, spoel ze en blancheer ze 10 minuten in kokend water. Giet af en laat zorgvuldig uitlekken. Leg ze in een mengkom, laat wat afkoelen en meng dan met 4 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel balsamicoazijn. Kruid met peper en zout, meng en zet opzij. Giet de kikkererwten af en spoel ze verscheidene keren na elkaar.
  4. Giet ze in de kom van de mixer en voeg de tahin, het citroensap, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout toe. Mix tot een fijne puree. Schep die in een mengkom, besprenkel met een scheutje olijfolie en zet opzij.
  5. Snij de granaatappel in tweeën, haal er de pitten uit en zet ze opzij. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vetstof. Voeg de granaatappelpitten en de pijnboompitten toe aan de rodekool en meng goed. Bak de eendenborstfilets 15 minuten in de oven.
  6. Pel en snipper intussen de sjalotten. Pers de sinaasappelen uit. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine kookpan en fruit de sjalotten op een laag vuur. Giet er het sinaasappelsap bij en breng aan de kook. Laat 5 minuten rustig borrelen.
  7. Draai aan het eind van de baktijd de eendenborstfilets voorzichtig om, verlaag de oventemperatuur tot 180°C en bak ze nog 10 minuten.
  8. Zeef de sinaasappelsaus, zet ze terug op het vuur en klop er de boter in vlokjes onder. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Haal de eendenborstfilets uit de oven en dek ze af met een vel aluminiumfolie.
  10. Schep op de borden een bedje van kikkererwtenpuree en voeg rodekoolsalade toe. Snij de eendenborstfilets in tweeën en schik ze op de kool. Besprenkel met een scheutje sinaasappelsaus en werk af met korianderblaadjes. Serveer meteen.