Croque met kapsones: 10 gegrilde luxe boterhammen

© Getty Images

Na de exuberante feestdiners mag het wel weer een boterham zijn. Maar vergis je niet: deze geroosterde broodjes zijn minder prozaïsch dan de doorsnee croque-monsieur. Net als je het wat kalmer aan wou doen…

Zeg niet zomaar croque tegen de tosti van Sergio, de Griekse variant van chef Francesca Sterckx of de Koreaanse kimchi-boterhammen van food writer Dorothy Porker. Ga aan de slag met naan, toastbrood en flatbread of counter de winterblues met zonnige ingrediënten voor de beste croques na je zondagse wandeldate.

Lees ook:  Moet er nog soep zijn: 40 recepten die niet vervelen

Croque de luxe

1. Kretenzische croque met watermeloensalade

Een lunch die dubbelt als winterzonvakantie? Chef Francesca Sterckx stelt een croque uit Kreta voor, met een frisse watermeloensalade.

Naar het recept

2. Angry Asian Man tosti

Culi-auteur Dorothy Porker leende dit recept van blogger Angry Asian Man: ‘Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn een match made in heaven’, vindt zij niet alleen.

Naar het recept

3. Sergio Hermans croque met taleggio en venkelworst

Sergio Herman wilde in z’n recente kookboek graag experimenteren met simpele concepten. ‘Een bordje geluk op een druilerige woensdag’, noemt hij de combinatie van taleggiokaas, venkelworst en XO-saus uit Hongkong.

Naar het recept

4. Croques met verse geitenkaas en gegrilde aubergine

Een vegetarische croque met aubergine: een allemansvriend die beslist iedereen lekker vindt. Makkelijk te maken en toch wat origineler dan de klassieke croque-monsieur.

Naar het recept

5. Croque van naan met kaas en kimchi

Dit gevulde barbecuebroodje van naan met kimchi maak je net zo makkelijk zonder de BBQ uit het tuinhuis te slepen. Prima uit het vuistje, nog beter gedresseerd met komkommer, koriander en munt.

Naar het recept

6. Toast met boschampignons en sojaroomsaus

De klassieke toast champignon met een twist: gegrild brood met boschampignons, en sojaroomsaus om het vegan te houden. Het ideale geroosterde boterhammetje voor de lunch of als voorgerecht.

Naar het recept

7. Toast met salade van tonijn en avocado

Deze salade met tonijn en avocado doet het goed op toastbrood of tussen gegrilde boterhammen als thuiswerklunch of voor een late nieuwjaarsbrunch.

Naar het recept

8. Toast met geitenkaas en kruiden

Wie gek is op ansjovis en geitenkaas, weet deze smaakbom vast te appreciëren. Verse geitenkaas met groene kruiden maken van deze tosti sowieso een schot in de roos.

Naar het recept

9. Geroosterd brood met in bier gesmolten kaas

Dikke gegrilde boterhammen met een draderige Moinette, gesmolten in bier, erbovenop: hier kan geen kaasliefhebber aan weerstaan.

Naar het recept

10. Sandwich met aubergine en ricotta

Een straaltje zuiderse zon op deze winterdag: een veggie croque met mediterrane twist. Vul je geroosterd platbrood met gegrilde aubergine en paprika, opgefrist met een schep verse ricotta. 

Naar het recept

Meer recepten: Meer recepten: 
– Pret in verspakket: 30 recepten met wintergroenten 
Winterkost: 30 recepten voor de echte klassiekers 
Koken met Pascale, Sandra, Karola of Julie: 45 gezonde recepten 
Pompoensoep: een klassieker, 30 recepten  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content