Crème caramel met sinaasappel en vanille

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen

1 vanillestokje

500 ml volle melk

1 onbehandelde sinaasappel

180 g suiker

2 eieren

4 eierdooiers

3 el room

Voor de gekonfijte zeste:

1 onbehandelde sinaasappel

50 g suiker

Bereiding

1. Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit. Doe beide in een pannetje met de melk. Breng langzaam aan de kook en haal meteen van het vuur. Dek af en laat infuseren.

2. Rasp de schil van de sinaasappel fijn. Doe in een pannetje met 100 g suiker en het sap van de sinaasappel. Laat karamelliseren op een matig vuur zonder te roeren. Haal de karamel van het vuur zodra hij mooi goudbruin is en verdeel over 4 ramequins.

3. Verwarm de oven voor op 160 °C. Zet een braadslee in het midden van de oven en vul voor een derde met warm water. Klop de eieren, eierdooiers en de rest van de suiker op tot een dikke, bleke massa. Giet er eerst de room en dan de gezeefde melk bij. Roer goed en giet voorzichtig op de karamel in de ramequins. Bak 40 à 50 min. in de oven.

4. Maak intussen de gekonfijte zeste: haal de schil van de sinaasappel met een dunschiller en snijd in zeer fijne julienne (of verwijder de zeste met een zesteur). Doe in een pannetje met het sap van de sinaasappel en de suiker. Breng langzaam aan de kook en laat 5 min. pruttelen. Laat de crèmes afkoelen en zet minstens 2 uur koel weg. Serveer de crème caramel goed gekoeld en werk af met de gekonfijte zeste.

Tip: snijd het vanillestokje in 4 stukjes en leg er eentje in elke ramequin vooraleerje de crème toevoegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content