Catalaanse plaatpizza

Dit is het Catalaanse antwoord op pizza, alleen is het rechthoekig en bevat het geen kaas.

Dit populaire gerecht, dat ook wat wegheeft van de Franse pissaladière, bevat vaak andere, modernere toppings als ham en kaas, of spinazie, rozijnen en pijnboompitten – een typisch Catalaanse combinatie. De pizza wordt warm, op kamertemperatuur of koud gegeten en is een ideaal picknickgerecht voor het strand, park of een trip naar de bergen.

Ingrediënten

Voor 2 grote of 4 kleine pizza’s

  • 180 ml lauw water
  • 2 tl gedroogde gistkorrels
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1/2 tl fijne kristalsuiker
  • 350 g bloem, plus extra voor het bestuiven
  • een snuf zout
Toppings
  • olijfolie, voor het bestrijken en bedruppelen
  • 1 hoeveelheid escalivada, of geroosterde groenten
  • 8 gezouten ansjovisfilets
  • 1 el kleine kappertjes
  • 10 ontpitte zwarte olijven
  • 1 tl fijne kristalsuiker
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het water, de gist, olie en suiker in een kleine kan en laat het mengsel 5 minuten bij kamertemperatuur staan.
  3. Doe de bloem en het zout in een grote kom. Wacht tot het gistmengsel schuimig wordt en meng het dan langzaam door de bloem tot je een grof deeg krijgt. Keer het deeg op een bestoven werkblad en kneed het 5 minuten, tot het glad en stevig is. Leg het deeg op de beklede bakplaat, dek het af met een schone, iets vochtige theedoek en laat het op kamertemperatuur 15-20 minuten rusten, tot het met een derde in omvang is toegenomen.
  4. Verdeel het deeg in twee of vier ballen, afhankelijk van hoeveel pizza’s je wilt maken. Werk met één stuk deeg tegelijk en laat de andere onder de theedoek liggen. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen tot een grove rechthoek van ongeveer 6 millimeter dik. Leg het op de bakplaat (je hebt misschien twee bakplaten nodig) en herhaal dit met de rest van het deeg.
  5. Bestrijk het deeg licht met olijfolie. Verdeel de escalivada in een gelijkmatige laag in banen over het deeg. Verdeel de ansjovis erover, gevolgd door de kappertjes en olijven. Bestrooi alles met de suiker en bak de pizza’s, afhankelijk van de grootte, 12-15 minuten.
  6. Druppel er wat extra olijfolie over, snijd de Catalaanse plaatpizza in willekeurige stukken en eet ‘m zo van de bakplaat.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content