Elke generatie is gek op dit gemakseten, dat meestal wordt klaargemaakt op feestdagen als Pasen, La Mercé, Sant Joan, La Diada en Kerst. Voor deze bijzondere gelegenheden strooien ze een beetje suiker over meer traditionele ingrediënten, zoals zilte ansjovis, sardines of rokerige groenten. 'Recapte' betekent een verzameling of oogst, en vroeger haalden dorpelingen producten uit hun tuinen en brachten die naar de dorpsbakkers, die alle 'coques' voor iedereen in één oven bakten.

Dit populaire gerecht, dat ook wat wegheeft van de Franse pissaladière, wordt tegenwoordig het hele jaar door verkocht door bakkerijen en bevat vaak andere, modernere toppings als ham en kaas, of spinazie, rozijnen en pijnboompitten - een typisch Catalaanse combinatie. Er bestaat ook een beroemde, zoete variant voor het festival Coca de Sant Joan, ter ere van de zomerzonnewende, maar ook voor het begin van de twee maanden durende zomervakantie voor scholen! De pizza wordt warm, op kamertemperatuur of koud gegeten en is een ideaal picknickgerecht voor het strand, park of een trip naar de bergen.

Ingrediënten

Voor 2 grote of 4 kleine pizza's

  • 180 ml lauw water
  • 2 theel. gedroogde gistkorrels
  • 2 eetl. extra vergine olijfolie
  • 1/2 theel. fijne kristalsuiker
  • 350 gr bloem, plus extra voor het bestuiven
  • een snuf zout

Toppings

  • olijfolie, voor het bestrijken en bedruppelen
  • 1 hoeveelheid escalivada, of 'gewoon' geroosterde groenten
  • 8 gezouten ansjovisfilets
  • 1 eetl. kleine kappertjes
  • 10 ontpitte zwarte olijven
  • 1 theel. fijne kristalsuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het water, de gist, olie en suiker in een kleine kan en laat het mengsel 5 minuten bij kamertemperatuur staan.
  3. Doe de bloem en het zout in een grote kom. Wacht tot het gistmengsel schuimig wordt en meng het dan langzaam door de bloem tot je een grof deeg krijgt. Keer het deeg op een bestoven werkblad en kneed het 5 minuten, tot het glad en stevig is. Leg het deeg op de beklede bakplaat, dek het af met een schone, iets vochtige theedoek en laat het op kamertemperatuur 15-20 minuten rusten, tot het met een derde in omvang is toegenomen.
  4. Verdeel het deeg in twee of vier ballen, afhankelijk van hoeveel pizza's je wilt maken. Werk met één stuk deeg tegelijk en laat de andere onder de theedoek liggen. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen tot een grove rechthoek van ongeveer 6 millimeter dik. Leg het op de bakplaat (je hebt misschien twee bakplaten nodig) en herhaal dit met de rest van het deeg.
  5. Bestrijk het deeg licht met olijfolie. Verdeel de escalivada in een gelijkmatige laag in banen over het deeg. Verdeel de ansjovis erover, gevolgd door de kappertjes en olijven. Bestrooi alles met de suiker en bak de pizza's, afhankelijk van de grootte, 12-15 minuten.
  6. Druppel er wat extra olijfolie over, snijd de pizza's in willekeurige stukken en eet ze zo van de bakplaat.

Uit: De Catalaanse Keuken, Emma Warren (Karakter Uitgevers, 27,99 euro)