Briocheschotel met kaneel en karamel
-
Difficulty
Very easy
Zo’n briocheschotel is lekker, makkelijk en perfect als aanvulling van bijvoorbeeld een lunch. Je moet wel even de tijd nemen om het deeg te laten rijzen. Maar het eindresultaat ziet er prachtig uit.
Voor 4 personen
Giststarter
- 15 cl lauwe melk
- 1,5 el suiker
- 1 kleine kl gedroogde gist
- 75 g gewone witte bloem
Deeg
- 225 g witte bloem voor brood
- 2 el suiker
- 1/4 kl zeezout
- 60 g gesmolten boter, afgekoeld
- 1 groot ei, losgeklopt
- 1 el olie
Vulling
- 1/2 el kaneelpoeder
- 60 g blonde suiker
- 1 ei
- 1 klein potje melkconfituur (dulce de leche)
Bereiding
- Meng voor de giststarter de melk met de gist en de suiker in een schaaltje, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rusten.
- Meng voor het deeg de bloem, het zout en de suiker in de keukenrobot (met deeghaak). Voeg de giststarter, het ei en de gesmolten boter toe. Kneed 3 à 4 minuten, tot het deeg loskomt van de wand van de kom. Laat 15 minuten rusten en kneed dan nogmaals 3 à 4 minuten.
- Vet een grote mengkom in met olie en leg er de deegbal in. Rol hem door de kom, zodat hij rondom een laagje olie krijgt. Dek af met aluminiumfolie en laat bij kamertemperatuur 1 uur 30 minuten rijzen, het deeg zal in volume verdubbelen.
- Meng in een schaal de blonde suiker met de kaneel.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 45 x 25 cm. Bestrooi met het suiker-kaneelmengsel en rol het deeg op vanaf een lange zijde.
- Beboter een rechthoekige bakvorm. Snijd met een scherp mes de uiteinden van de rol af en snijd ze dan in 12 à 15 gelijke schijfjes. Schik ze naast elkaar in de bakvorm, dek af met een schone, bevochtigde handdoek en laat 1uur rijzen op een droge plaats, bij kamertemperatuur en uit de tocht.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop het ei licht los en borstel over de stukjes deeg. Leg er een vel aluminiumfolie op en bak 15 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 20 à 30 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.
- Warm de melkconfituur een beetje op en nappeer er de briocheschotel mee. Serveer lauw of op kamertemperatuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier