Baklava met walnoten, pistaches en abrikozen

© Getty
Voor 8 personen
Voor de baklava
  • 125 g pistachenoten
  • 125 g walnoten
  • 50 g suiker
  • 2 sinaasappelen
  • 125 g gedroogde abrikozen
  • 50 à 75 g boter
  • 2 x 250 g filodeeg
Voor de siroop
  • 200 g suiker
  • 6 el oranjeboesemhoning
  • 2 el oranjebloesemwater
Bereiding
  1. Maal de helft van de noten tot poeder en hak de rest in kleine stukjes. Doe alles in een kom met de suiker en het raspsel van 1 sinaasappel.
  2. Spoel de abrikozen, dep droog en hak fijn. Voeg toe aan de noten.
  3. Laat de boter smelten. Vet een vierkante bakvorm (eventueel met losse bodem) van 20 bij 20 cm in met boter.
  4. Snijd de vellen filodeeg bij op dezelfde grootte. Leg 6 vellen filodeeg in de vorm en bestrijk elke laag met boter. Verdeel een kwart van de noten over het deeg en bedek met 3 vellen. Bestrijk elk vel met boter. Herhaal driemaal en eindig met 6 vellen filodeeg. Bestrijk met boter en zet 45 minuten koel weg.
  5. Snijd de baklava in porties (dit is belangrijk: na het bakken wordt filodeeg te broos om mooie porties te maken) en bak 20 minuten op 180 °C. Draai de oven lager tot 150 °C en bak nog 30 minuten.
  6. Maak intussen de siroop door de suiker aan de kook te brengen met het sap van de sinaasappelen en 1 dl water. Laat met een kwart inkoken en voeg de honing toe. Breng weer aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Laat afkoelen en voeg het oranjebloesemwater toe.
  7. Giet de siroop gelijkmatig over de baklava van zodra het uit de oven komt. Laat minstens 3 uur trekken alvorens op te dienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content