Op wandel in de Leuvense Vaartkom: vijf culinaire hotspots

Noordoever © /

De laatste tijd ondergaat de Leuvense Vaartkom een ware metamorfose. Van een verlaten, industriële site naar een levendige, moderne wijk met enkele culinaire hotspots. Vijf adressen.

Noordoever

In januari openden Dirk Vandervoort en Piet Weemaes restaurant Noordoever. De chefs bieden een variërend vegetarisch buffet aan met lokale en biologische producten. Je neemt een bord en schept op wat en hoeveel je wil. Aan de kassa wegen ze je bord en betaal je 0,031 euro per gram. ‘Het concept van betalen per gram is populair in Zuid-Amerika. Het is een goede manier om minder voedsel te verspillen’, vertelt Dirk. noordoever.be

Zappaz

Op wandel in de Leuvense Vaartkom: vijf culinaire hotspots
© Daniel Geeraerts

Seppe Dezeure vierde onlangs het eenjarig bestaan van zijn gastronomisch tapasrestaurant Zappaz. De 24-jarige chef en voormalige pupil van Jeroen Meus koos voor de Leuvense Balk van Beel, de woonsite van architect Stéphane Beel. Tussen de graffitimuren serveren de chefs van Zappaz lekkernijen op rock-‘n-roll-deuntjes. In het kader van het grote Utopia-project in Leuven heeft het hippe adres ook culinair gerelateerde creaties in de petto.

zappaz.be

De Hoorn

Op wandel in de Leuvense Vaartkom: vijf culinaire hotspots
© Jelle Dreesen

Enkele jaren geleden toverden zeven Leuvenaars het historisch beschermde gebouw van De Hoorn, waar vroeger Stella Artois werd gebrouwen, om tot een creatieve ontmoetingsplaats met hippe bar. Sinds de bloei van de Vaartkom werkt De Hoorn ook nauwer samen met de stad, wat de culturele activiteiten in de buurt ten goede moet komen.

Binnenin neemt het Grand Café, op de bovenverdieping, binnenkort een nieuwe wending, met nieuwe gerechten en nieuwe focussen op de (gevarieerde) kaart. Stilaan is er ook zicht op het einde van de omliggende werven. Dat betekent dat je in het restaurant kunt lunchen en dineren met zicht op het vernieuwde Sluispark.

Bedoeling is om het gelijkvloers te opwaarderen tot een echt café, met een verzorgde drankkaart en kleine snacks om de kleine honger te stillen. dehoorn.eu

OPEK

Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten is de thuishaven van verschillende culturele organisaties. Maar ook hier kun je afspreken met vrienden voor een gezellige babbel bij een drankje of hapje. Café Entrepot, dat in het gerenoveerde gebouw is ondergebracht, is een brasserie met tafels en stoelen uit herbestemd hout, een lange toog met een rood accentkleur en een zilverkleurige plafondsculptuur van kunstenaar Pieter Janssens.

Coupe Matadi, terug open in het voorjaar van 2017.
Coupe Matadi, terug open in het voorjaar van 2017.

Coupe Matadi

Ook een leuk pop-upproject dat in het voorjaar neerstreek op de wateren van de Vaartkom, was Coupe Matadi. Initiatiefnemers Nele De Jaeghere en An Peeters schipperen tussen huizen inrichten en ijs verkopen, en transformeerden een oud vrachtschip uit 1929 tot een architectenbureau en ijssalon. ‘Als architect wil je natuurlijk tonen dat je een concept goed kunt neerzetten. Dat uitte zich bij ons in een ijssalon, een kinderdroom van me’, aldus Nele. ‘Ik bestudeerde het productieproces van ijs tot in de puntjes en creëerde een eigen recept.’ Het resultaat was ter plaatse bereid schepijs in acht verschillende smaken : van Vanilla Moon tot Triplechoc en Yoga Yogi. Het project ging begin oktober in winterslaap. Voor het nieuwe seizoen is het wachten tot de volgende paasvakantie.

(HS/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content