Ontdek 3 recepten van Sofie Dumont waarvan jouw peuter zal smullen
In navolging van het succesvolle eerste boek komt de tv-kok met een opvolger ‘Op de groei 2: samen eten is lekker en leuk’ om van de gezinsmaaltijden een feest te maken.
Sofie Dumont is een ervaringsdeskundige met haar 3-jarige dochtertje Grace. Ze weet dus al geen ander welk gevecht het soms kan zijn om het kleine grut iets anders dan anders voor te schotelen. Net als in haar eerste boek, dat bedoeld was voor zwangere vrouwen en nieuwbakken mama’s, kiest ze voor originele recepten die de smaakzin van je kind ontwikkelen én vlug gefixt zijn.
De recepten (waarvan je er hieronder drie kunt terugvinden) zorgen voor variatie in het dagelijkse eetpatroon én ze zijn perfect geschikt voor de ouders ook. Sofie Dumont stopt telkens enkele pittige extraatjes in de gerechten, zodat ouders niet op hun honger blijven zitten.
Op de groei 2: samen eten is lekker en leuk, Sofie Dumont, 22,50 euro bij Manteau
Kip met zoete aardappel, peer en geitenkaas (9 – 12 maanden) p>
p>
Benodigdheden p>
– 4 zoete aardappelen p>
– boter of olijfolie p>
– 2 kippenbillen (of 100 g cashewnoten voor de vegetarische versie) p>
– 2 peren p>
– 2 eetlepels natuurlijke geitenkaas (zie tip) p>
– enkele blaadjes verse dragon p>
Tip: p>
Gebruik zeker verse, ambachtelijke geitenkaas voor je kindje, andere soorten bevatten te veel zout. Vraag het zeker aan je kaasboer op de markt of bekijk het etiket! p>
Werkwijze p>
1. Was de zoete aardappelen grondig en snijd ze in tweeën. Stoom ze in 20 minuten gaar. p>
2. Verwarm de oven voor op 200 °C. p>
3. Verhit boter of olijfolie in een antikleefpan. Leg de zoete aardappelen met hun snijkant naar beneden en bak ze aan tot ze een mooi kleurtje hebben. p>
4. Verhit boter of olijfolie in een pan en kleur de kippenbillen aan. p>
5. Zet de kippenbillen 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn. p>
6. Schil de peren en snijd ze in partjes. p>
7. Bak de partjes peer kort aan in boter of olijfolie. p>
VOOR JE BABY p>
8. Plet 1/2 zoete aardappel en 1/2 gebakken peer en meng er 1 theelepel geitenkaas onder. p>
9. Pluk 20 g vlees van 1 kippenbil, snijd het in fijne stukjes en meng het vlees (of 20 g cashewnoten) onder de aardappel. p>
VOOR JE PARTNER EN JEZELF p>
10. Leg de rest van de kip en de zoete aardappelen op het bord. Verdeel de rest van de geitenkaas en de peer over de zoete aardappel en de kip. Werk af met de dragon. p>
Kinderchampagne p>
Benodigdheden voor 1 glas p>
– 2 schijfjes appel van 1 cm dik p>
– 1 eetlepel rauwe honing of agavesiroop p>
– 1 eetlepel citroensap p>
– 100 ml biodruivensap (wit) p>
– Ijsblokjes p>
– Spuitwater p>
– 1 klein trosje druifjes p>
Werkwijze p>
1. Steek uit elk schijfje appel een ster (of een andere vorm). p>
2. Meng de honing of de agavesiroop met het citroensap. Giet in het glas. p>
3. Giet het druivensap erbij. p>
4. Voeg ijsblokjes toe. p>
5. Vul aan met spuitwater. p>
6. Hang de druifjes over het glas. p>
Brooddoosje p>
TIENUURTJE: FRUIT p>
– gepelde mandarijn p>
– trosje druiven p>
p>
BROODDOOS: BRUIN BROOD MET KAAS, BEENHAM EN RODEBIETSPREAD p>
Benodigdheden p>
– 2 sneden bruin brood p>
– 1/2 gekookte rode biet p>
– 2 eetlepels roomkaas p>
– 1 sneetje jonge kaas p>
– 1 sneetje beenham p>
1. Verwijder de korsten van het brood. p>
Werkwijze p>
2. Plet of rasp de rode biet en meng hem met de roomkaas. p>
3. Besmeer 1 boterham met de rodebietspread. p>
4. Leg er de kaas en de beenham op. p>
5. Dek af met de andere boterham. p>
6. Snijd de boterham in driehoekjes. p>
Tip p>
Gebruik een leuke koekjesstempel en duw die in de koekjes voor je ze in de oven zet. p>
VIERUURTJE: SABBELKOEKJE p>
VOOR 15 KOEKJES p>
Benodigdheden p>
– 60 g havermout (of quinoa- of rijstvlokken) p>
– 120 g bruinerijstbloem p>
– 1 banaan p>
– 1 sappige peer (bijvoorbeeld doyenné du comice) p>
– bio-appelsap (eventueel) p>
Werkwijze p>
1. Verwarm de oven voor op 190 °C. p>
2. Mix de havermout tot poeder en meng met de rijstbloem. p>
3. Pel de banaan. Schil de peer en verwijder het klokhuis. Snijd het fruit in stukken. p>
4. Voeg het fruit toe aan de bloem en roer om. p>
5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. p>
6. Kneed het deeg en vorm tot een balk. Als het deeg te droog is, kun je er enkele eetlepels appelsap onder mengen. Snijd de balk in plakjes van 1/2 cm. p>
7. Leg de plakjes op de bakplaat. p>
8. Zet de bakplaat 35 minuten in de oven. p>
Tip p>
Eventueel kun je ook gewone bloem gebruiken, maar rijstbloem is lichter verteerbaar. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier