Waarom wordt een kreeft levend gekookt (en is er een alternatief)?

Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist Weekend.be

Weinig voedsel dat meer gemoederen beroert dan de vaak levend gekookte kreeft. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk zo? En bestaat er dan geen alternatief?

Weinig voedsel dat meer gemoederen beroert dan de vaak levend gekookte kreeft. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk zo? En bestaat er dan geen alternatief?

Een eerste belangrijk argument waarom kreeft levend verkocht en bereid wordt, is voedselveiligheid. Kreeften (en andere schaaldieren) worden vaak als ideale huisvesting gezien door schadelijke bacteriën. Wanneer hun gastheer dood is, verspreiden die zich nog sneller. Dat is dus alvast de reden om een kreeft zo lang mogelijk in leven te houden.

Ook voor de kreeft zelf zou levend gekookt worden een van de meer humane manieren van slachten moeten zijn. Hem bijvoorbeeld de kop afhakken, is dat niet. Een kreeft heeft geen noemenswaardige hersenen en wat je haar ‘intelligentie’ kan noemen, zit meer verspreid over haar hele zenuwstelsel. Om een kreeft dood te krijgen, moet je dus dat hele zenuwstelsel uitschakelen en dat zou wel eens het snelste kunnen gaan door hem te koken.

Pijn

Betekent dat dat ze geen pijn heeft? Daar is de wetenschap nog niet over uit. We kunnen vermoeden dat een kreeft, met zijn beperkte hersencapaciteit, pijn niet op dezelfde manier percipieert als wij. Toch zijn er wel tekenen dat ze op een bepaalde manier voelen dat er iets hoogst onaangenaam met hen gebeurt: in hun bloed wordt het stresshormoon cortisol waargenomen en tijdens het koken hebben ze krampen in hun staart, wat een ontsnappingsreflex is.

Het gekrijs dat je soms hoort tijdens het koken, is dan weer geen teken van pijn. Kreeften hebben namelijk geen stembanden om mee te schreeuwen. Wat je hoort, is het ontsnappen van lucht vanonder hun schild door het hete water.

Alternatief

Is er dan geen beter alternatief voor het levend koken? Toch wel. Door de kreeft een tijdje in ijswater of in de diepvries te leggen voordat je ze kookt, kan je de doodstrijd aanzienlijk verzachten. Onderzoekers van de University of Maine merkten dat het beest dan nog slechts twintig seconden staartkrampen vertoonde.

Ook levend invriezen, of de elektrocutie vlak na de vangst die geopperd wordt in Nederland, zijn opties om het gepantserde dier te doden. Maar daar worden koks dan weer niet vrolijk van, omdat het vlees volgens hen rubberachtig zou worden. De allerdiervriendelijkste optie blijft natuurlijk geen dieren op het menu zetten. Aan u de keuze.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content