Murni: Eerste gluten- en lactosevrije bistro in Antwerpen

In de Antwerpse Quellinstraat opent op 4 november de pop-upzaak Murni. Het is de eerste take-away-or-stay-in, gluten- en lactosevrije bistro in de Scheldestad.

Een bistro met uitsluitend gluten- en lactosevrije voeding, dat had Antwerpen nog niet. Met de pop-upbistro MURNI, ondergebracht in een mooi pand in de Quellinstraat, komt daar vanaf 4 november verandering in. Het wordt een deli-bistro waar je terecht kan voor ontbijt, lunch en thee of koffie met zoetigheden.

Eva Daeleman ambassadrice

In de zaak kunnen zowat dertig personen aanschuiven aan een lange tafel of aan de vier bistrotafels die er opgesteld staan. Maar het zal in de eerste plaats een take-away zijn. Tv-presentatrice Eva Daeleman, bij wie zelf glutenintolerantie werd vastgesteld, zet haar schouders onder het project als ambassadrice. Zij was al langer op zoek naar een adres waar mensen met glutenallergie en/of -intolerantie aan hun trekken kunnen komen.

Het project werd bedacht door Elke Vandormael, een gepassioneerde foodie die al heel haar leven last heeft van de neveneffecten van een glutenintolerantie. Omdat ze in België niet vond wat ze zocht en zich steeds moest verantwoorden in restaurants, wanneer ze vroeg om een aangepaste versie, trok ze de wijde wereld in en ontdekte ze in Bali een keuken die een waaier aan gezonde alternatieven bood.

Pure smile food

Met een bagage vol kennis en ideeën kwam ze terug naar huis en zette ze – na een reeks workshops – haar zinnen op MURNI, het Indonesische woord voor ‘puur’. Onder het motto ‘pure smile food’ wil ze eerlijke en pure gerechten op smaak aanbieden, maar dan wel gluten-en lactosevrij.

Alle bereidingen gebeuren in een volledig glutenvrije omgeving, waarin contaminatie met gluten onmogelijk is. In plaats van koemelk wordt geopteerd voor alternatieve melk, kaas en boter. En om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, worden witte suikers zoveel mogelijk vermeden.

Totaalconcept

MURNI is een totaalconcept. Er wordt samengewerkt met de biologische boerderij Milagrow (uit Aartselaar) die haar biologische groenten ook in de etalage van de bistro zal leggen. En ook de wereldvermaarde chocolatier Pierre Marcolini stapt mee in het project. Hij levert de pure chocolade voor de warme chocolademelk en koffie met chocoladesmaak.

MURNI is open tot 28 februari. Tijdens deze periode worden ook de pro’s en contra’s op tafel gelegd en overwogen om van de tijdelijke een definitieve bistro te maken. Maar geen mens die er aan twijfelt dat het project zal aanslaan bij het grote publiek. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content