Dat steeds meer mensen ervoor kiezen om regelmatig vegetarisch te eten, is geen nieuw gegeven. Dat bewijst onder andere het grote succes van allerhande acties zoals Dagen Zonder Vlees. Jammer genoeg wordt er in de koksopleidingen weinig tot geen aandacht besteed aan de plantaardige en vegetarische keuken.

Met 'Vegucation' brengt EVA vzw, in samenwerking met de twee topchefs Kobe Desramaults (In De Wulf) en Seppe Nobels (Graanmarkt 13) daar verandering in. "Zo zullen toekomstige koks voorbereid zijn op de toenemende vraag naar vegetarische gerechten en kunnen ze meewerken aan de evolutie naar lekkere en gezonde voeding die ook duurzaam is", meent de organisatie.

Symbolisch een wortel oogsten

EVA ontwikkelde een opleiding vegetarisch koken die in alle hotelscholen en volwassenenonderwijs kan geïntegreerd worden. Het startschot van dit initiatief wordt gegeven op dinsdag 24 februari in hotelschool Wemmel, onder leiding van de topchefs van Belgische bodem, Desramaults en Nobels. Niet door samen een lintje door te knippen, maar door symbolisch een wortel te oogsten.

Bij het initiatief 'Vegucation' hoort intussen ook een studentenhandboek. Driesterrenchef Gert de Mangeleer (Hertog Jan) verzorgde er het voorwoord van. "Ik heb zelf kinderen en ik wil graag dat ze kunnen opgroeien in een wereld waar het goed is om te leven. De wereld van groenten, vruchten, kruiden en eetbare bloemen is oneindig inspirerend voor elke eigentijdse kok. Het is de toekomst", zegt hij.

Desramaults is het daar volledig mee eens: "Koks hebben nu meer dan vroeger een voorbeeldfunctie. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Ik vind het dan ook normaal dat je de nieuwe generatie koks op sleeptouw neemt in de fascinerende wereld van groenten en kruiden. Met varkens- of rundvlees is alles al eens gedaan, met groenten zitten we nog maar aan het begin van de ontdekkingstocht". (LD)

Dat steeds meer mensen ervoor kiezen om regelmatig vegetarisch te eten, is geen nieuw gegeven. Dat bewijst onder andere het grote succes van allerhande acties zoals Dagen Zonder Vlees. Jammer genoeg wordt er in de koksopleidingen weinig tot geen aandacht besteed aan de plantaardige en vegetarische keuken. Met 'Vegucation' brengt EVA vzw, in samenwerking met de twee topchefs Kobe Desramaults (In De Wulf) en Seppe Nobels (Graanmarkt 13) daar verandering in. "Zo zullen toekomstige koks voorbereid zijn op de toenemende vraag naar vegetarische gerechten en kunnen ze meewerken aan de evolutie naar lekkere en gezonde voeding die ook duurzaam is", meent de organisatie.Symbolisch een wortel oogstenEVA ontwikkelde een opleiding vegetarisch koken die in alle hotelscholen en volwassenenonderwijs kan geïntegreerd worden. Het startschot van dit initiatief wordt gegeven op dinsdag 24 februari in hotelschool Wemmel, onder leiding van de topchefs van Belgische bodem, Desramaults en Nobels. Niet door samen een lintje door te knippen, maar door symbolisch een wortel te oogsten. Bij het initiatief 'Vegucation' hoort intussen ook een studentenhandboek. Driesterrenchef Gert de Mangeleer (Hertog Jan) verzorgde er het voorwoord van. "Ik heb zelf kinderen en ik wil graag dat ze kunnen opgroeien in een wereld waar het goed is om te leven. De wereld van groenten, vruchten, kruiden en eetbare bloemen is oneindig inspirerend voor elke eigentijdse kok. Het is de toekomst", zegt hij.Desramaults is het daar volledig mee eens: "Koks hebben nu meer dan vroeger een voorbeeldfunctie. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Ik vind het dan ook normaal dat je de nieuwe generatie koks op sleeptouw neemt in de fascinerende wereld van groenten en kruiden. Met varkens- of rundvlees is alles al eens gedaan, met groenten zitten we nog maar aan het begin van de ontdekkingstocht". (LD)