‘Je waant je hier meteen in Tokio’: 7 Aziatische restaurants in Brussel, goedgekeurd door onze recensenten en kenners
Aan Aziatische restaurants geen gebrek in de hoofdstad, maar naar kwaliteit is het soms even zoeken. Daarom lieten wij de recensenten en foodies van de redactie het zware werk doen: zij tippen 7 uitstekende Aziaten in Brussel, van recent geopende zaken tot gevestigde waardes.
1- Konchu
Recensent Barbara Serulus: ‘In deze Japanse kantine eet je voor verfrissend scherpe prijzen. In een luchtig art-nouveaupand dat geraffineerd werd ingericht vind je dit bescheiden restaurant. Centraal staat de Japanse curry, een troostende snelle maaltijd die populair is in Japan sinds de Britten het gerecht meebrachten uit India. De kruidige currysaus combineert hartig met zoet, is mild in vergelijking met de Thaise versie en krijgt steevast het gezelschap van frisse gepekelde groenten. ’s Middags eet je het hier met rijst of noedels en groenten of gefrituurde kip. ’s Avonds is het een van de deelgerechten waaruit je kunt kiezen, naast spiesjes van de barbecue, okonomiyaki (een hartige pannenkoek met gesnipperde kool en zoete mayonaise) en een resem bijgerechten.’
E. Solvaystraat 20, 1050 Elsene, konchu.eu
Lees hier de volledige review
2- Tokidoki
Foodblogger Caroline Dhont: ‘‘Japanese grandmother style food’, zo luidt de tagline van het restaurant. Zie je dan een schattig Japans grootmoedertje in de keuken staan? Dat niet. Het is de Italiaanse filmmaker Loic Sturani die op reis in Japan zijn passie voor de authentieke thuiskeuken ontdekte. Hij bleef er vijf jaar om in restaurants te werken, om dan uiteindeljik in 2018 Tokidoki in Brussel te openen. Je kan er terecht voor lunch en avondmaal en je kan kiezen uit 3 menu-opties: vegetarisch, met vlees of ’tour d’horizon’, een uitgebreider menu met dessert erbij. Wij kiezen voor een vegetarische lunch, en krijgen een tafeltje vol kleine bordjes met beignets met maïs en Chinese kool, agebidashi (dat zijn met gember gemarineerde gebakken groenten), salade met daikon en wafu vinaigrette en rijst met furikake: fris, licht en verrassend. Het menu verandert wekelijks en wordt mooi up to date gehouden op de website en social media.’
Chausée de Alsemberg 128, St. Gilles, tokidokirestaurant.com
Lees hier een uitgebreide review van het restaurant
3- Grabuge
Recensent Barbara Serulus: ‘Grabuge brengt een luidruchtige en gedurfde combinatie van Aziatische en mediterrane smaken. Dat vertaalt zich in bordjes als een tataki van rund met zoete sojasaus en rijke aardappelpuree met frisse venkel of Italiaanse fregolapasta met miso en mosselen. Je bestelt hier zowel een gestoomd broodje on the side als een focaccia met de allure van een brioche. Deze spannende gerechten, waarvan je er per persoon twee à drie nodig hebt, komen ook nog eens voor scherpe prijzen voor dit segment. De oprechte en inventieve keuken, opwindende energie en scherpe prijs-kwaliteitsverhouding zorgen voor een verslavend effect.’
Waterloosesteenweg 179, 1060 Sint-Gillis
Lees hier de volledige review
4- Kaki Cake Bar
Foodblogger Caroline Dhont: ‘Aziatische dessertzaken zijn dun gezaaid in onze hoofdstad. Tot de 24-jarige Gwendoline Simon op de proppen kwam met haar ‘asian cake bar’. Ze serveert er ‘Ka Bao’s’. Een zelf uitgevonden dessert, geïnspireerd op Taiwanese ‘gua bao’, hartige gestoomde broodjes en de luchtige Chinese ‘roll cake’. Het resultaat is een zacht dun wafelgebakje, half toegevouwen en opgevuld met verrassende en exotische smaken. Wij proeven een Ka Bao Speculoos met een lichte slagroomvulling met speculooskruiden, afgewerkt met frambozen en speculooskruimels. Leuk geserveerd in een Chinees stoommandje. De iced matcha bubble tea erbij klinkt misschien wat als een Instagram-hype, maar smaakt toch verrassend fris en niet te zoet. Het exotische interieur doet op een gure dag even wegdromen naar verre reizen.’
Waterloosesteenweg 394, St. Gilles, Kaki Cake Bar
5- Yamayu Santatsu
Dit legendarische restaurant is een van de pioniers van de Japanse gastronomie in Brussel. De geschiedenis van deze zaak, die teruggaat tot 1978, geeft blijk van een ongelooflijke volharding. Let wel: dit is een ongepolijste plek, waar je wordt ontvangen door een eerder norse vrouw, terwijl haar man druk bezig is in de keuken. Sla er vooral geen acht op, het maakt deel uit van de charme. De echte liefhebbers komen hier speciaal voor de uitstekende santatsu chirashi, een kom rijst vergezeld van rauwe vis, die even lekker als goedkoop is. Het gerecht wordt steevast geserveerd met een kommetje wulken, gefermenteerde groenten en misosoep. Een gezonde, verkwikkende maaltijd waarmee je je in een oogwenk in Tokio waant.
Elsensesteenweg 141, 1050 Elsene
6- Yoka Tomo
Recesent Barbara Serulus: ‘Bij het Japanse eethuis Yoka Tomo in Schaarbeek eet je geen kunstige sushi of hartige ramen, maar wel de minder bekende gerechten uit de Japanse keuken. Het restaurant omschrijft zichzelf als een izakaya: een mix van café en restaurant waar je informeel tafelt, een Japanse bistro als het ware. Elke dag is er een nieuw – erg scherp geprijsd – viergangenmenu. Wie liever zelf kiest, kan dat uit een lijstje kleine hapjes en deelgerechten zoals edamame, gefrituurde kip, een kommetje misosoep of gyoza, de Japanse dumplings.’
Félix Marchallaan 26, 1030 Schaarbeek
Lees hier de volledige review
7- Menma
We zijn al een tijdje op zoek naar de beste ramen in Brussel. En het ziet ernaar uit dat we ze dit keer gevonden hebben. Menma is een klein maar toegewijd eethuis met een vrij karakterloos interieur. De inrichting van de eetzaal, de open keuken en het terras contrasteren met de hoge kwaliteit van de geserveerde Japanse specialiteiten. We genoten vooral van de veggie ramen, een van de weinige in de hoofdstad die absoluut geen dierlijke eiwitten bevatten, terwijl de intense smaak die men van dit gerecht mag verwachten toch duidelijk present is. Het soepje is verfraaid met sojascheutjes, nori-zeewier, lente-uitjes, edamame, wakame en een in soja gemarineerd ei. We kunnen er alleen maar stil van worden.
Jaargetijdenlaan 123, 1050 Brussel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier