In deze koffiebars krijg je korting als je je eigen thermos laat vullen

© Getty Images/iStockphoto

Koffie on the go smaakt lekkerder als hij niet bijdraagt aan de groeiende afvalberg. Daarom moedigen deze adresjes hun klanten actief aan hun eigen herbruikbare beker mee te nemen.

Samen met de hoeveelheid koffies die onderweg gedronken worden, groeit ook de berg bekers, deksels en roerstaafjes die na een enkel gebruik in de vuilnisbak terechtkomen. Houd jij ook zo van koffie op verplaatsing, maar niet van afval? Bezoek dan zeker eens een van deze onafhankelijke zaken, want zij geven allemaal korting als je er je eigen herbruikbare beker of thermos laat vullen.

Doet jouw (favoriete) koffiebar dit ook en staat die nog niet in onze lijst? Laat het ons zeker weten!

Viggo’s

Vlakbij de Permeke bibliotheek in Antwerpen ligt Viggo’s, een koffiebar in Scandinavische stijl die haar klanten al geruime tijd dertig cent korting aanbiedt wanneer die hun eigen thermos laten vullen. Behalve speciality coffee, thee en alternatieve frisdranken, kan je er ook je eigen Klean Kanteen kopen.

Viggos.be

Melbourne Coffee

Nood aan een opkikker terwijl je wacht op een trein in Antwerpen-Berchem of Mechelen? Laat je ecocup dan hervullen bij Melbourne Coffee. Behalve een korting van vijftig cent kan je je daar ook verwachten aan een lekker (!) ontbijt of originele lunch.

Melbournecoffee.be

T&Ko

Dit is een atypisch adres in deze lijst, want eigenlijk staat hier vooral thee op de kaart. Maar aangezien dat minstens even goed smaakt in een herbruikbare thermos (en omdat je er toch ook een koffie kan scoren), hoort dit Leuvense adres er zeker bij.

Tnko.be

The Playground

In dit café in Antwerpen-Centraal drink je speciality coffee, kwaliteitsthee en Belgische bieren terwijl je een bordspel speelt. Klanten die hun eigen beker of thermos meebrengen, worden daarvoor beloond met een korting van tien cent, ongeacht of ze die kochten bij The Playground of niet.

the-playground.be

BioStation Foodbar

Het station Antwerpen-Centraal is de place to be voor wie houdt van plasticvrije koffie: het telt maar liefst twee plekken waar je korting krijgt met je eigen beker. De koffie is hier minder high end als in het vorige adres, maar het aanbod aan (biologische) slaatjes en broodjes is zeker de moeite waard voor een tussenstop.

organicfoodbar.be

Café Labath

Lekkere koffie, simpele ontbijtjes en deugddoende lunches: de ingrediënten om dit adres tot favoriete koffiebar van heel wat Gentenaren te bombarderen. En de sympathieke korting voor wie het goed voorheeft met de planeet, dat ook.

cafelabath.be

Caffènation

Opnieuw in Antwerpen is Caffènation een waar begrip. Het is niet alleen een koffiebar die haar eigen bonen roostert, het is ook een webshop voor koffiefanaten en leverancier voor heel wat gerenommeerde koffiehuizen in de stad. En, zo blijkt uit deze lijst, ook een van de voortrekkers van een afvalarmere koffiewereld.

caffenation.be

Bar Botanica

In Mechelen vind je hier naast lekkere en fair trade koffie allerlei lekkers om de honger te stillen. Een adresje waar iedereen zich welkom kan voelen, want de uitgebreide menukaart is volledig veganistisch.

barbotanica.be

Fitzgerald Coffeebar

Deze koffiebar aan het zeetje wil de wegwerpbeker de wereld uit. Daarom verkoopt ze via een samenwerking met de ecologische verpakkingsvrije winkel Refill in Oudenburg ecocups, die telkens met een korting van tien cent gevuld kunnen worden.

Facebookpagina

22b

In de schaduw van het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis ligt het gezellige 22b, een ideale plek voor kersverse vaders om er eentje te drinken op de geboorte van hun kind. En als ze een thermos meehebben, kunnen ze er meteen ook een koffie met korting scoren voor vrouwlief.

22b.be

Punto café en Punto Kiosk

Wat smaakt het lekkerste in deze Leuvense adresjes? Die halve euro korting wanneer je je eigen thermos meebrengt, of de taartjes, bagels en verwenkoffies? Aan jou om dat uit te maken!

puntocaffe.be

Nellie’s Café

In de Berchemse winkel HOST tref je niet alleen allerlei mooie kleren en sierraden die ook nog eens vriendelijk zijn voor de planeet, je vindt er ook Nellie’s Café. In die koffiebar met sympathieke gastvrouw en heerlijk gebak genieten ecocuppers van een korting van twintig cent.

host-concept.be

Frits Koffiebar

De Antwerpse wijk Zurenborg herbergt heel wat fijne horecazaken en Frits Koffiebar is daar een van. Op rustige zondagen kan je er uitgebreid brunchen, op gehaaste weekdagen ben je er welkom voor een koffietankbeurt met korting van dertig cent.

fritskoffiebar.be

Full Circle Coffee

In deze vegan zaak is elke single-use cup volledig composteerbaar, en toch zetten de uitbaters ook in op herbruikbare bekers. Koffie in je eigen cup kost je twintig cent minder.

Facebookpagina

Expression

Recht over het Mechelse station vind je dit rustpunt in de drukte, waar je terecht kan voor een aperitief of voor een koffie. Die laatste krijg je met korting als je je eigen ecocup mee hebt: tien cent voor een normaal formaat, twintig cent voor een grote.

Facebookpagina

Butchers Coffee

Ga je hier niet voor de koffie, ga er dan zeker voor het fenomenale ontbijt en lunch. Ga je er wel voor de koffie, vergeet dan zeker je travel mug niet, want daarmee geniet je van een korting. Ging je voor het ontbijt en besef je daar dat je eigenlijk óók een koffie wou? Schaf jezelf dan een Butchers Coffee-mug aan: lekt niet en past lekker in een handtas.

butcherscoffee.be

Nog wat extra motivatie nodig om je eigen exemplaar steevast op zak te hebben? Het is helemaal oké om je koffiekop niet elke keer af te wassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content