‘Herfstmosselen zijn top’: Probeer dit recept met spek, pompoen en bier

© gf

De herfstmosselen zijn van topkwaliteit, zo garandeert het Mosselkantoor in Yerseke. Met dank aan de gunstige weersomstandigheden van afgelopen weken. Tijd voor een lekker mosselgerecht.

De mosselen doen het goed. Ook tijdens deze tijd van het jaar, zowat vier maanden na de start van het mosselseizoen. Volgens het mosselkantoor in Yerseke zijn de jonge herfstmosselen die nu op de veiling worden aangevoerd, van een ‘uitzonderlijke topkwaliteit’. En de schelpen lijken ook meer gevuld, zo wordt beloofd. ‘Afgelopen maanden zijn ze fors gegroeid. De schelp is groter en ze hebben een prachtig vleesgewicht. Ze hebben een groeispurt doorgemaakt’, aldus mosselkweker Jos Steketee.

Adepten van een heerlijk bord dampende mosselen, weten wat te doen: in de auto springen op weg naar een restaurant waar de lekkernij à volonté wordt geserveerd. Of de schelpdieren zélf onder handen nemen. Wie voor de tweede optie kiest, kan dat met dit recept van chef-kok Peter Van der Staey.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Recept: Mosselen met spek, pompoen, koriander en bier

Nodig

4 kg Zeeuwse mosselen

5 dl bier van hoge gisting (bv. Omer, Duvel, Delvaux, …)

100 g gerookt spek

2 uien

200 g boschampignons

1 klontje gezouten boter (20 g)

200 g butternutpompoen

2 teentjes knoflook

4 el peterselie

4 el koriander

4 stengels lente-ui

enkele takjes tijm

1/4 citroen

gemalen peper

Bereidingswijze

1. Spoel de Zeeuwse mosselen onder koud stromend water en verwijder kapotte schelpen. Geef mosselen die open staan een ferme tik op het aanrecht en wacht even tot ze zich sluiten. Gebruik de mossel niet als deze zich niet sluit.

2. Snij de ui fijn en de butternut in mooie kleine blokjes.

3. Reinig de boschampignons met een fijne borstel.

4. Bak het spek met een klontje gezouten boter aan in de wok en doe er even later de ui, de look, de tijm, de champignons en de pompoen bij.

5. Doe de mosselen in de wok.

6. Kruid met gemalen peper en bevochtig met het bier.

7. Stoom kort onder deksel. Snij ondertussen de peterselie, de koriander en de lente-ui fijn en voeg deze kruiden net voor het einde bij de mosselen, samen met enkele druppels citroensap.

8. Schud even op en serveer met een goed glas bier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content