Een internationale groep onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Wageningen bestudeerde 317 bodemmonsters uit tien Europese landen. In 45 procent van de gevallen troffen ze glyfosaat of restanten daarvan aan, zo berichten ze in het vakblad ScienceDirect.

Eerder onderzoek toonde al aan dat glyfosaat en het afbraakproduct AMPA in respectievelijk een derde en de helft van het Europees oppervlaktewater voorkomen. Over de gevolgen van het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel was tot de studie uit Wageningen echter minder bekend. Nu blijkt dat net niet de helft van de landbouwgronden sporen bevat van glyfosaat groeit de ongerustheid, want die sporen blijven niet enkel in de grond.

De stof hecht zich aan heel kleine deeltjes, waardoor ze via wind en aflopend water terecht komt in de bredere leefomgeving. Via de lucht zouden de deeltjes kunnen worden ingeademd door dier en mens.

Verlening licentie

De landbouwgronden die onder de loep werden genomen, bevonden zich in Groot-Brittannië, Denemarken, Italië, Griekenland, Spanje, Hongarijë, Polen, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Er werden granen, knolgewassen, oliehoudende gewassen, peulvruchten, veevoergewassen, groenten en fruitbomen op geteeld.

De Europese Commissie wil glyfosaat toelaten voor een periode van nog eens tien jaar. Daar wordt eind deze maand in Brussel een consensus over gezocht, maar het verzet tegen de beslissing blijft groot.

Een internationale groep onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Wageningen bestudeerde 317 bodemmonsters uit tien Europese landen. In 45 procent van de gevallen troffen ze glyfosaat of restanten daarvan aan, zo berichten ze in het vakblad ScienceDirect. Eerder onderzoek toonde al aan dat glyfosaat en het afbraakproduct AMPA in respectievelijk een derde en de helft van het Europees oppervlaktewater voorkomen. Over de gevolgen van het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel was tot de studie uit Wageningen echter minder bekend. Nu blijkt dat net niet de helft van de landbouwgronden sporen bevat van glyfosaat groeit de ongerustheid, want die sporen blijven niet enkel in de grond. De stof hecht zich aan heel kleine deeltjes, waardoor ze via wind en aflopend water terecht komt in de bredere leefomgeving. Via de lucht zouden de deeltjes kunnen worden ingeademd door dier en mens. De landbouwgronden die onder de loep werden genomen, bevonden zich in Groot-Brittannië, Denemarken, Italië, Griekenland, Spanje, Hongarijë, Polen, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Er werden granen, knolgewassen, oliehoudende gewassen, peulvruchten, veevoergewassen, groenten en fruitbomen op geteeld.De Europese Commissie wil glyfosaat toelaten voor een periode van nog eens tien jaar. Daar wordt eind deze maand in Brussel een consensus over gezocht, maar het verzet tegen de beslissing blijft groot.