Hasseltse Jeneverfeesten vieren honderste verjaardag

© Hasseltse Jeneverfeesten

In Hasselt wordt vandaag de aftrap gegeven van de jaarlijkse Jeneverfeesten. Het is al voor de honderdste keer dat er een officiële plechtigheid plaatsvindt om de jenever een weekend lang in de kijker te plaatsen. Naast tal van proeverijen staat er ook heel wat randanimatie op het programma.

De Jeneverfeesten worden georganiseerd door Confrerie van de Hasseltse Jenever, een genootschap dat de eeuwenoude traditie van het jeneverstoken in Hasselt onder de aandacht wil houden. Lang voor de Jeneverfeesten in de huidige vorm plaatsvonden (sinds 1989) werd er al een officiële plechtigheid gehouden om één keer per jaar de Hasseltse jenever onder de aandacht te brengen. Zo komt het dat nu al voor de honderdste keer een intronisatieplechtigheid van de Jeneverfeesten in Hasselt zal gehouden worden. Vanuit het stadhuis zullen de leden van de Confrerie in optocht naar het Jenevermuseum gaan, waar huisstoker Jan Kempeneers de nieuwe huisjenevers zal laten proeven.

Ook de rest van het weekend worden er in de binnenstad tal van activiteiten opgezet rond jenever. Tussen en in de talrijke standen en tenten, waar de jenever rijkelijk zal vloeien, wordt de sfeer verzorgd door straatacteurs en muzikanten. Speciale belevenissen tijdens deze editie zijn een jenevertoog van 50 meter lang en de voorstelling van de glühjenever door topkok Giovani Oosters. Met een weersvoorspelling die zondag in Hasselt 20 graden belooft, zal het ongetwijfeld over de koppen lopen zijn in de Hoofdstad van de Smaak. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content