Grant's Whisky, de oudste familieblend in Schotland en een populaire drank onder kenners, zal zijn historische Stand Fast Whisky opnieuw stoken op basis van een recent teruggevonden origineel recept uit 1912.

Het recept werd ontdekt toen Paul Kendall, archivaris van de familie Grant, enkele oude boeken opensloeg in Dufftown te Schotland, de geboordeplaats van William Grant die Grant's Blended Scotch Whisky in 1887 oprichtte. Deze ontdekking is van groot belang, omdat de instructies om Grant's te maken tot hiertoe van generatie op generatie mondeling werd doorgegeven via de zes master-blenders. Zij moesten met behulp van hun eigen intuïtie en kennis de Grant's Blended samenstellen.

"Voor mij is dit de heilige graal van de whiskyboeken," vertelt Paul Kendall, archivaris bij Grant's. "Dit boek is onbetaalbaar, want het toont aan dat een ervaren menger als Grant zelfs 100 geleden al de smaak kon voorspellen waar de drinkers van zouden houden in een gemengde Schotse whisky. De Grant's die u vandaag vindt, is een rechtstreekse afstammeling van de Grant's Stand Fast uit 1912."

Om deze zeldzame ontdekking te vieren en een stukje geschiedenis te herdenken, zal de huidige Master Blender van Grant's, Brian Kinsman, 100 flessen maken van de originele Stand Fast whisky door de instructies uit het boek van 1912 te volgen. Hij beschikt over 100 jaar en zes generaties ervaring om hem daarbij te helpen.

De flessen zullen niet verkocht worden, maar opgenomen worden in het familiearchief naast het mengboek, zodat de toekomstige generaties het glas kunnen heffen op de vroegere en huidige meester-blenders. De ontdekking van het mengboek komt in ieder geval op een belangrijk moment in de geschiedenis van Grant's, want het bedrijf begint later dit jaar met de viering van zijn 125ste verjaardag.

De Grant's Stand Fast Whisky geeft een zacht olieachtig gevoel in de mond met smaak van zoete rook, tabaksblaadjes, rijpe banaan en zwarte bes en heeft een langdurige nasmaak met een vleugje turfrook. Wie zijn neus boven het glas houdt ervaart een rijke en moutachtige geur met vanille-, haver- en honingtoetsen. Drinkers ervaren een gronderig turfaroma, in balans met gedroogd fruit, citrus en ruwe oude specerijen.

"Als ik de gegevens bekijk en me baseer op mijn ervaring, durf ik te beweren dat William Grant destijds al een whisky creëerde die heel nauw aansluit bij wat we vandaag drinken - een rijke, honingachtige, gemengde Schotse whisky", aldus Brian Kinsman, de zesde Master Blender van Grant's. "Vandaag is Grant's een whisky die al heel wat prijzen kreeg van de experts en dat betekent dat de whisky die William 100 geleden creëerde al bijzonder lekker was." (KS)

Grant's Whisky, de oudste familieblend in Schotland en een populaire drank onder kenners, zal zijn historische Stand Fast Whisky opnieuw stoken op basis van een recent teruggevonden origineel recept uit 1912. Het recept werd ontdekt toen Paul Kendall, archivaris van de familie Grant, enkele oude boeken opensloeg in Dufftown te Schotland, de geboordeplaats van William Grant die Grant's Blended Scotch Whisky in 1887 oprichtte. Deze ontdekking is van groot belang, omdat de instructies om Grant's te maken tot hiertoe van generatie op generatie mondeling werd doorgegeven via de zes master-blenders. Zij moesten met behulp van hun eigen intuïtie en kennis de Grant's Blended samenstellen. "Voor mij is dit de heilige graal van de whiskyboeken," vertelt Paul Kendall, archivaris bij Grant's. "Dit boek is onbetaalbaar, want het toont aan dat een ervaren menger als Grant zelfs 100 geleden al de smaak kon voorspellen waar de drinkers van zouden houden in een gemengde Schotse whisky. De Grant's die u vandaag vindt, is een rechtstreekse afstammeling van de Grant's Stand Fast uit 1912." Om deze zeldzame ontdekking te vieren en een stukje geschiedenis te herdenken, zal de huidige Master Blender van Grant's, Brian Kinsman, 100 flessen maken van de originele Stand Fast whisky door de instructies uit het boek van 1912 te volgen. Hij beschikt over 100 jaar en zes generaties ervaring om hem daarbij te helpen. De flessen zullen niet verkocht worden, maar opgenomen worden in het familiearchief naast het mengboek, zodat de toekomstige generaties het glas kunnen heffen op de vroegere en huidige meester-blenders. De ontdekking van het mengboek komt in ieder geval op een belangrijk moment in de geschiedenis van Grant's, want het bedrijf begint later dit jaar met de viering van zijn 125ste verjaardag. De Grant's Stand Fast Whisky geeft een zacht olieachtig gevoel in de mond met smaak van zoete rook, tabaksblaadjes, rijpe banaan en zwarte bes en heeft een langdurige nasmaak met een vleugje turfrook. Wie zijn neus boven het glas houdt ervaart een rijke en moutachtige geur met vanille-, haver- en honingtoetsen. Drinkers ervaren een gronderig turfaroma, in balans met gedroogd fruit, citrus en ruwe oude specerijen. "Als ik de gegevens bekijk en me baseer op mijn ervaring, durf ik te beweren dat William Grant destijds al een whisky creëerde die heel nauw aansluit bij wat we vandaag drinken - een rijke, honingachtige, gemengde Schotse whisky", aldus Brian Kinsman, de zesde Master Blender van Grant's. "Vandaag is Grant's een whisky die al heel wat prijzen kreeg van de experts en dat betekent dat de whisky die William 100 geleden creëerde al bijzonder lekker was." (KS)