Getest: zes bordeauxwijnen

De populariteit van bordeauxwijn in België is vooral te zoeken in zijn geschiktheid aan tafel. We proeven opnieuw 6 flessen die gemakkelijk te vinden zijn in de Carrefour, Delhaize en Colruyt.

Château Caruel, Côtes de Bourg 2010

Heel goede, sombere kleur. Neus van stevig zwart fruit. Stevige en smakelijke aanspraak. Goede structuur. Moet wat liggen om te verzachten. Voor bij geroosterd vlees.

Delhaize: 5,99 euro. Cave d’Augustin Florent, Côtes de Bourg 2010 Goede open kleur, maar wat dun en scherp aan de neus. Dito smaak: mager en schraal. Niet-moderne wijn, geen gastronomische toepassingen.

Carrefour: 4,89 euro.

Château Balirac, Médoc 2010 Heel goede kleur met somberheid in het volume. Brede multicépage-neus van cabernet en merlot, en met getemd fruit. De smaak is wat ruw in de tannines en wat te bitter in de finale. Tuinwijn.

Delhaize: 4,99 euro.

Cave d’Augustin Florent, Blaye Côtes de Bordeaux 2010 Goede open kleur. Stevige neus vol fruit en met diepte. Smakelijke merlotwijn met goede eenheid in de mond. Voor bij het type ‘geroosterde kip’.

Carrefour: 5,99 euro.

Château Marquis de la Grange, Bordeaux 2010 Goede kleur met heel kleine evolutietoets. Neus van soepel merlotfruit. De smaak is aangenaam sappig maar wat kort. Voor bij het type geroosterde kip.

Colruyt: 4,79 euro.

Château L’Eglise, Bordeaux 2011 Goede open kleur. Structuurvolle, puntige neus met finesse en stevigheid samen. De smaak is getekend door een zachte tanninestructuur. Goede wijn in zijn genre. Universele tafelkwaliteit.

Colruyt: 3,94 euro.

Meer over bordeauxwijn

Bordeaux is de grootste appellationwijngaard van Frankrijk. Het gebied bestrijkt 120.000 hectare en telt meer dan zestig verschillende appellations, waarvan ruim dertig in de rode wijn. Verder zijn er 11.000 chateaus, met nog eens 500 merknamen erbij. De ‘eenzame drinker te velde’ staat dus voor een aanbod van haast 16.000 verschillende wijnen, samen jaarlijks meer dan 650 miljoen flessen.

Van deze wijnzee is nauwelijks één procent geklasseerd. Maar de crus classés vertegenwoordigen samen wel meer dan dertig procent van de totale omzet die bordeauxwijn jaarlijks genereert. Er moet in Bordeaux dus ook heel veel spotgoedkope wijn zijn. En dat is ook zo.

De populariteit van bordeauxwijn in België berust deels op het feit dat er genoeg van is. Een weliswaar noodzakelijke, maar zeker geen voldoende voorwaarde. De bijval op onze markt van bordeaux in het algemeen is veeleer te zoeken in zijn geschiktheid aan tafel. Het succes van de crus classés daarentegen, is heel vaak speculatief en heeft met verbruik niets meer te maken.

Anders dan in Duitsland of Luxemburg wordt wijn bij ons minder als terraswijn op café geconsumeerd, maar eerder aan tafel, zoals trouwens ook in Italië en Frankrijk. Wijn heeft bij ons tegelijk een dagdagelijks en een feestelijk aureool, hij moet immers worden ingevoerd, komt van over de grenzen. Dat vraag selectie en brengt kosten mee.

Waarom past bordeauxwijn zo goed aan onze tafel?

Ten eerste omdat hij ‘beschaafd bitter’ is. Daarmee bedoelen we dat de bitterheid gefatsoeneerd is, onder meer door de lagering op hout. (In de natuur is bitter een signaal voor dodelijk gif, maar in kleine dosissen werkt het net stimulerend: de mysterieuze aantrekkelijkheid van gevaar!).

Ten tweede omdat bordeauxwijn gevarieerd is van samenstelling en zelfs van origine. De rechteroever van de Gironde, met zijn klei-kalkbodems, is vooral geschikt voor merlot. Dat brengt in het glas souplesse en sappigheid, wijnen die passen bij ‘brave’ gerechten van het type ‘gebraden kip’. De linkeroever met zijn kiezel-zandruggen (graves) is eerder geschikt voor cabernet sauvignon. Dat brengt in het glas structuur en gestrengheid, aangewezen bij bereidingen met rood vlees. Daarom is er voor elk gerecht een passende wijn uit Bordeaux. Bovendien kan deze wijn verouderen en een complexiteit ontwikkelen die dan weer de grote klassieke stoofpotten in het vizier brengt.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content