Zomer in de dop: 10 gerechten met verse erwten

Zomer in de dop: 10 recepten met verse erwten

Peultjes hebben maar een kort seizoen dat nu stilaan op z’n hoogtepunt komt. Geen seconde te verliezen dus om die verse erwten hun gloriemoment te gunnen, in deze gerechten bijvoorbeeld.

Van mei tot juli kun je verse doperwten oogsten. Je vindt natuurlijk ook gedroogde, diepgevroren en opgelegde erwten. Deze zijn even gezond, maar lang niet zo lekker. Omdat de peultjes niet de tijd gehad hebben om suiker om te zetten in zetmeel, zijn ze zoeter en zachter dan volgroeide exemplaren. Hoe jonger, hoe beter. Laat je ze hangen, dan krijg je de drogere spliterwt. Ook eten doe je het best meteen, al na een dag na het oogsten boeten ze aan smaak in. Sla dus zo snel mogelijk aan het doppen om alles uit die verse erwten te halen.

Give peas a chance: tien gerechten met verse erwten

1. Pasta met erwten, tuinbonen en verse kruiden van Davy Schellemans

Wat kookt de chef wanneer hij niet aan het werk is? Deze pasta met erwten is hét off-duty-gerecht van Davy Schellemans, die tijdens z’n werkuren de keukens van Veranda en Café Commercial in Antwerpen runt.

Naar het recept

2. Erwt, radijs, ricotta, kruiden van Humus x Hortense

Inspirerende, pure groentebereidingen is de toverformule bij Humus x Hortense. Zo bedacht Nicolas Decloedt dit gerecht met erwten uit eigen tuin, een perfecte match met die andere seizoenstopper – de radijs – en verse kruiden. 

Naar het recept

3. Boterige gesmoorde groene groenten van Anna Jones

Culi-auteur Anna Jones is een krak in het bedenken van vegetarische gerechten. In dit recept worden groene groenten gesmoord tot een rijkelijk bordje. Mag het nog wat voedzamer, doe er dan wat parelcouscous of een blik witte bonen bij.

Naar het recept

4. Forel met erwtenpuree en radijs

Erwt en radijs – de twee seizoensfavorieten – vormen een winning team in heel wat gerechten. En ook forel vis je dit seizoen met gemak uit het water. Nog wat gebakken krieltjes erbij en die complimenten zijn binnen.

Naar het recept

5. Gebakken zalm met erwtenrisotto en gekonfijte tomaten

Deze romige risotto is een mentale trip richting zuiden. De smaken van de verse erwten, gekonfijte tomaten en gebakken zalm teleporteren je zo naar het terras van een authentieke trattoria. Gemakkelijk en extreem lekker.

Naar het recept

6. Lichte erwtensoep met dragonroom

Erwtensoep doet meteen denken aan de winterse volkskeuken van onze noorderburen. Maar met verse doperwten en de peperige anijssmaak van dragon maak je er een gastronomische hoogvlieger van, met een lekker frisse toets.

Naar het recept

7. Spaghetti met gerookte kalkoen en erwtjes

Een goeie pasta vraagt om kwalitatieve seizoensingrediënten. Sla dus aan het wieden en pluk enkele verse paardenbloembladeren om de smaak van de erwten nog beter in de verf te zetten. De gerookte kalkoen maakt je nieuwe signature dish helemaal af. 

Naar het recept

8. Samosa’s met aardappel en erwten, frisse muntraita

De inspiratie hoeft niet altijd uit de Italiaanse of onze klassieke keuken te komen. Ook deze Indiase filodeegflapjes worden beter van verse erwten. In plaats van de traditionele chutney, serveer je er een frisse yoghurtsaus met munt bij – een kruid dat het uitstekend doet bij peultjes.

Naar het recept

9. Penne met garnalen en erwten

Op zoek naar een superveloce pastagerecht? Deze snelle penne met verse garnalen en dito erwten is alvast een heerlijke suggestie voor wie weinig tijd heeft, maar toch wil scoren aan tafel.

Naar het recept

10. Gnocchi met gorgonzola, prei en erwtjes

Een heerlijk vullend en voedzaam, maar toch zomers gerecht voor knorrende magen na een stranddag. Serveer de gnocchi met gorgonzola als vegetarische schotel of voeg prosciutto crudo toe als je toch graag iets extra’s wil.

Naar het recept

Meer recepten: 
– Superheld in de keuken: 10 ijzersterke gerechten met spinazie 
– Beter dan sla: 30 salades waar meer in zit 
– Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten 
– Visfavoriet: 10 recepten met zalm 
– Vergeet pasta: 10 recepten voor noedelsalade

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise