Deze ijskast houdt je eten koel zonder elektriciteit te verbruiken

Nu we allemaal wat meer begaan zijn met ons energieverbruik komt deze uitvinding van de universiteit van Calgary precies op tijd. Zij hebben immers een manier ontworpen om je voeding koel te houden zonder dat je elektriciteit, of zelfs maar een ijskast nodig hebt.

De WindChill werd ontworpen om mensen op plaatsen waar elektriciteit niet altijd voorhanden is en voedsel schaars te helpen om verspilling tegen te gaan. “Zeker in ruraal Afrika gaat heel veel voedsel verloren omdat mensen niet altijd manieren hebben om het te bewaren”, aldus Jorge Zapote, één van de studenten die het ontwerp uitdacht, aan de Canadese nieuwssite CBC. De studenten van de universiteit in Calgary zochten dus naar een ontwerp dat makkelijk te maken is uit materiaal dat relatief goedkoop verkrijgbaar is.

Ze haalden hiervoor de mosterd bij het dierenrijk: onder meer bij de manier waarop olifanten met hun wapperende oren lucht aanzuigen en koel maken, en termieten die het steeds lekker fris hebben in hun tunnels onder de grond of in dikke houtbalken.

Het design van de WindChill bestaat uit twee kubussen en een stel buizen. In de ene kubus wordt het voedsel bewaard, in de andere kubus wordt koude lucht gecreëerd door middel van condensatie en ventilatie. Deze video legt het systeem uit:

“Op dit moment gebruiken we nog een klein zonnepaneel, maar het is de bedoeling om te evolueren naar een prototype dat helemaal op zichzelf kan staan, zonder andere energiebronnen”, zeggen de uitvinders.

Hun uitvinding won de prijs in de studentencategorie van de Biomimicry Global Design Challenge. Op dit moment werken ze hard aan enkele verbeteringen en ze hopen een eerste model over een jaar in productie te laten gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content