De werking van deze voedingssupplementen wordt wetenschappelijk ondersteund

© Getty Images/iStockphoto

Deze handige infographic verzamelde wetenschappelijk onderzoek naar voedingssupplementen en superfoods en biedt een handig overzicht van boeiend naar bullshit.

Voedingssupplementen zijn vandaag de dag geen vreemden meer: je vindt ze zelfs gewoon in de supermarkt, of strooit superfoods over je ontbijtsmoothie. Maar welke voedingssupplementen zijn nu eigenlijk, wetenschappelijk onderbouwd, écht goed voor je?

De Britse datajournalist David McCandless verzamelde in al het wetenschappelijk onderzoek dat er al naar superfoods en supplementen is verricht en plaatste deze in een overzichtelijke infographic die hij in 2012 op visual.ly .

Bovenaan staan de supplementen wiens werking wetenschappelijk bewezen is, of waar toch sterke wetenschappelijke bewijzen over bestaan, onderaan de supplementen die helemaal niet wetenschappelijk ondersteund worden. Hoe vaker er naar een supplement op Google wordt gezocht, hoe groter de cirkel – om de buzz rond het bepaalde voedingsmiddel aan te tonen. De cirkels die oranje kleuren zijn supplementen die veelbelovend zijn, maar waar nog weinig onderzoek naar gedaan is.

Zo zien we dat de effecten van visolie en groene thee voldoende wetenschappelijk bewezen zijn (en bijzonder populair), terwijl er naar kurkuma en arginine te weinig onderzoek werd gedaan. De heilzame werking van bèta-caroteen en tarwegras zou niet gesteund zijn op wetenschappelijke bewijzen.

Snake Oil?

From Visually.

Het is echter wel belangrijk om te noteren dat McCandless zich baseerde op data gepubliceerd tussen 2010 en 2012. Ondertussen zijn er meer wetenschappelijke resultaten voor onder meer de werking van vitamine A, magnesium en zelfs rozebottel. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content