De ongezondste items op de menukaart van Amerikaanse (fast)foodketens

Short Rib & Cheesy Mac Stack van Dave & Buster's © Dave and Busters

Burgers met wild die drijven in vetten en zouten, drankjes met vloeibaar snoep, een broodje met steak én macaroni met kaas en ham: dit zijn de meest copieuze gerechten van het Amerikaanse culinaire landschap.

Toen bekend werd gemaakt dat de Amerikaanse hamburgerketen Burger King naar ons land zou komen werd dat over het algemeen op gejuich onthaald. Amerikanen hebben immers een rijke, met vet, zout en suiker overgoten traditie van fastfoodketens – zij weten hoe het moet. Toch zijn die ketens, die ginds zelfs niet allemaal onder de banner fast food door het leven gaan maar soms zelfs restaurant worden genoemd, zelden een goede keuze voor een avondje uit. Natuurlijk is er niets mis met af en toe een mierzoete milkshake of een van het vet druipende burger naar binnen te duwen, maar wanneer je culinaire landschap ervan verzadigd is, zijn jouw aders dat binnenkort ook.

Xtreme Eating

Het is om de reden dat het Center for Science in the Public Interest ieder jaar hun Xtreme Eating List bekend maakt, waarin de minst gezonde maaltijden van bekende Amerikaanse restaurantketens opgelijst staan. De CSPI baseerde zich hiervoor niet enkel op kilocalorieën (de meeste gerechten op zo’n menukaart overstijgen vlotjes de 2000) maar ook op de hoeveelheid verzadigd vet, suiker en zout het gerecht bevat.

Zo is de Fried Chicken & Waffles Benedict van The Cheesecake Factory de dekmantel voor zo’n 2580 calorieën (méér dan de dagelijks toegestane hoeveelheid voor een gezonde levensstijl) en bevat het gerecht zo’n 86 gram gesatureerde vetten – zowat de hoeveelheid die een gezonde mens best over een dag of vier verspreid. Andere gerechten op de lijst zijn de Dave and Busters’ ‘Short Rib & Cheesy Mac Stack’, Uno Pizzeria & Grills ‘Whole Hog Burger’ en Sonics 970 ‘Grape Slush with Rainbow Candy’.

De norm in plaats van de uitzondering

“Jammer genoeg zijn deze gerechten eerder de norm dan de uitzondering”, legt CSPI diëtiste Lindsay Moyer in een bijgevoegd statement uit. “De restaurantketens van de Verenigde Staten lijken gemààkt om diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten te promoten. Bij deze gerechten vallen de Quarter Pounders van McDonald’s in het niets.”

En daar schuilt nu net het probleem. Van hamburgerrestaurants als McDonald’s en ja, waarschijnlijk ook Burger King wéét men dat het ongezond is, dat het loze calorieën zijn, dat hun voedsel je na een uur terug honger doet krijgen dat je eigenlijk enkel vet en sodium in je lichaam pompt. Maar bovenstaande restaurantketens worden in Amerika daadwerkelijk gezien als een waardevolle optie voor een maaltijd – ze gaan erheen met het vertrouwen dat wij in Europa bij een brasserie leggen en hebben vaak zelfs niet door dat ze keer op keer de verkeerde keuze maken, een keuze die hun levenskwaliteit wel eens danig op de helling kan brengen. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content