Dé feestdrank volgens Olivier Jacobs: punch

Punch: zwaar ondergewaardeerd, maar wel supersmakelijk en een absolute topper op (tuin)feestjes.‘One of sour, one of sweet, three of strong and four of weak’: Olivier Jacobs van de Gentse cocktailbar Jigger’s vertelt je alles over dé partycocktail. De drie recepten krijg je er gratis bij.

“Punch is een heerlijke drank om te bereiden wanneer je thuis voor een groep iets moet maken. Dan heb je op het moment zelf geen werk meer. Vroeger ervaarde ik zelf dat cocktails maken op je eigen feestje niet altijd een plezier is: iedereen zit een halfuur te wachten op zijn of haar drankje; je keuken is een stort, en uiteindelijk beginnen ze zelf drankjes uit te schenken van de dure flessen die je gekocht hebt. Nee, kies dan maar voor punch: iedereen bedient zichzelf en rond de flowing bowl raakt iedereen met iedereen aan de praat.”

Heeft punch geen slechte naam?

Olivier: “Inderdaad, waarschijnlijk omdat mensen vroeger hun weinig gebruikte flessen samengoten met wat limonade, en dat een punch noemden. Maar je kunt er ook goeie dingen mee doen: wanneer je het op voorhand bereidt, kun je dingen laten macereren, wat laten trekken, en dan versmelten de ingrediënten op een heel mooie manier. Punch is ook niet zo’n hoog-alcoholische drank zoals een single-serve cocktail – de drank verwatert naarmate het ijs smelt, waardoor er ook nieuwe aroma’s vrijkomen.

Hoe maak je een punch?

Olivier: “Volgens de overlevering (het rijmpje ‘one of sour, one of sweet, three of strong and four of weak’, een oud recept voor een rumpunch uit Barbados, red.) heb je iets zuur, iets zoet, iets sterk en iets zwak nodig voor een punch, plus wat specerijen, maar eigenlijk zijn er geen wetten. Het idee van punch is dat je het kunt delen, en makkelijk kunt maken. Je kunt het doen met gin, whisky, cognac,… Eender wat.”

Heb je zelf een recept?

Olivier: “In mijn eigen bar Jigger’s staat de Winning Punch op de kaart: een punch die we niet lang geleden gemaakt hebben voor het Jeneverfestival in Schiedam. Deze punch typeert ons: we maken hem met seizoensgebonden ingrediënten – waaronder rabarbersap – en met dingen van bij ons: bier, bijvoorbeeld. Ik werk graag met bier, omdat het iets sprankelends toevoegt aan een drankje.”

1. Winning Punch

Ingrediënten (voor single-serve)

 • 4,5 cl moutwijnjenever
 • 2 cl vlierbloesemsiroop
 • 2 cl verjus (“Sap van onrijpe druiven, maar je kunt het vervangen door citroensap”)
 • 2 cl versgeperst rabarbersap (“Zure appel werkt ook”)
 • 2 cl Black IPA van de Nederlandse brouwerij Emilisse
Punch met aardbeien
Punch met aardbeien© Getty Images/iStockphoto

Bereiding

 1. Voor het feestje: alles samenvoegen in een grote kuip, roeren en koel zetten.
 2. Tijdens het feestje: groot blok ijs aan de kom toevoegen en op tafel zetten, aftoppen met het bier.
 3. Met een pollepel serveren over ijsblokjes in old-fashionedglazen (of sherryglazen, volgens aloude punchtraditie).

2. Ipanema

Ook bartender Ben Belmans, van cocktailbar Bijou in Antwerpen, geeft ons graag het recept van zijn favoriete partypunch mee.

Ingrediënten

 • 3/10 goeie cognac, bijvoorbeeld Pierre Ferrand 1840
 • 3/10 passievruchtensap
 • 3/10 ginger ale, bijvoorbeeld van Fever Tree
 • 1/10 citroensap

Bereiding

 1. Alles samenvoegen in een grote kuip, en omroeren. Afhankelijk van het suikergehalte van het passievruchtensap, kunt je citroensap toevoegen als het te zoet is, of suikersiroop als het iets te zuur is.
 2. Serveren in een leuk glas vol crushed ice, en garneren met een halve passievrucht en een muntroosje.

Bijou, Graaf Van Egmontstraat 20, 2000 Antwerpen

3. Gin Punch

Tot slot geven we je nog het door Jared Brown aangepaste recept van Jerry ‘The Professor’ Thomas’ Gin Punch mee, uit diens legendarische cocktailgids uit 1862 The Bartender’s Guide.

Ingrediënten

 • 240 ml London Dry-gin
 • 120 ml maraschinolikeur
 • Het sap van twee citroenen
 • De schil van één citroen
 • 120 ml stroop
 • 240 ml spuitwater (of champagne)

Bereiding

Voeg alle ingrediënten samen in een kuip. Roer, en vul met ijsblokken. Garneer met de vruchten van het seizoen.

(Dieter Moeyaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content