Britten geven goed voorbeeld en kiezen massaal voor herbruikbare koffiebekers

Koffiebeker © istock

De verkoop van herbruikbare koffiebekers stijgt enorm in Groot-Brittannië. Mogelijke oorzaken zijn een recent onderzoek, een belastingvoorstel op wegwerpbekers en de populaire documentaire Blue Planet II.

In Groot-Brittannië schiet de verkoop van herbruikbare koffiebekers plots de hoogte in. Het is zo opvallend dat de warenhuisketens erover rapporteren. De enorme populariteit van herbruikbare koffiebekers kan te maken hebben met een mogelijke belasting in de toekomst, maar ook met de BBC-documentaire Blue Planet II.

Maar 1 op 400 wegwerpbekertjes wordt gerecycleerd.

Het Environmental Audit Committee voerde een onderzoek uit naar wegwerpkoffiebekers en kwam tot de conclusie dat deze erg vervuilend zijn voor het milieu. Wegwerpbekertjes vormen een groot afvalprobleem omdat ze niet eenvoudig gerecycleerd kunnen worden. Vaak gaat het om papieren bekertjes, maar die bevatten een laagje polyethyleen en dat is moeilijk te verwijderen. Daardoor wordt maar 1 op 400 bekertjes gerecycleerd.

Verschillende Britse warenhuisketens rapporteren een plotse stijging in de verkoop van herbruikbare koffiemokken. Vaak gaat het om een verdubbeling, bij ketens als Argos zelfs een stijging met meer dan 500 procent.

Latte-taks

De Britse media zien verschillende redenen voor de plotse stijging. Vorige week riepen parlementsleden van de milieucommissie op om een “latte-taks” te heffen op wegwerpbekertjes, nadat bekend raakte dat in Groot-Brittannië elk jaar 2,5 miljard bekertjes worden weggegooid. Ook de Britse premier Theresa May wil een belasting onderzoeken.

De Britse premier Theresa May wil een belasting onderzoeken.

De winkelketens zien ook de populaire BBC-documentaire Blue Planet II als mogelijke oorzaak. Die toont de toenemende vervuiling van de oceanen en wakkert zo het milieubewustzijn van de Britten aan. Mogelijk spelen ook de kortingen een rol die consumenten in steeds meer koffieketens kunnen krijgen als ze een herbruikbare kop meenemen. (IPS/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content