Boek Nederlandse onderzoeker uitgeroepen tot beste kookboek ter wereld

© Epa

De Nederlandse onderzoeker Frederik van Oudenhoven en de Oostenrijkse PhD student Jamila Haider hebben de Gourmand World Cookbook Award gewonnen, de meest prestigieuze prijs in de culinaire boekenwereld. ‘With our own Hands’ is door de jury uitgeroepen tot “kookboek van het jaar” omdat het een baanbrekend boek is.

Boek Nederlandse onderzoeker uitgeroepen tot beste kookboek ter wereld
┬ę GF

Het rijk ge├»llustreerde boek, met 100 recepten uit het Pamirgebergte van Afghanistan en Tadzjikistan, wordt door de internationale jury beschreven als “baanbrekend”. Het is geen kookboek in de traditionale zin, maar gebruikt recepten als basis voor een beschrijving van de eeuwenoude landbouw- en voedselcultuur van de Pamirbevolking – het gebied is de bakermat van gewassen als rogge en gerst en van unieke soorten appels, walnoten, peren, abrikozen en moerbeien. Nog steeds komen er meer dan 150 soorten tarwe voor.

Elk recept vertelt over de bijzondere cultuur, de rituelen en tradities van het Pamirvolk, hun landschap, landbouwtechnieken en hun oude kennis van biodiversiteit en ecologie. Kennis die snel verdwijnt nu jonge generaties het gebied verlaten.

Prins Charles schrijft in zijn voorwoord, “De auteurs van dit werk hebben ons een grote dienst bewezen door zichtbaar te maker wat er op het spel staat: het verlies van duizenden jaren aan kennis en wijsheid; een unieke cultuur die, eenmaal verloren, nooit meer kan worden hersteld.”

Co-auteur van het boek Jamila Haider, promovenda aan het Stockholm Resilience Centre, zegt dat ze verrast is dat zij deze prijs hebben gewonnen: “Het boek was nooit bedoeld om te worden gepubliceerd, we schreven het voor de mensen daar. Zij hebben hun kennis aan ons toevertrouwd.”

Het boek is geschreven in drie talen – Engels, Dari (in Arabisch schrift) en Tadzjieks (in cyrillisch schrift), de Perzische dialecten die worden gesproken in Afghanistan en Tadzjikistan. Het is hiermee het eerste boek over de Pamircultuur dat ook toegankelijk is voor de lokale bevolking.

Frederik van Oudenhoven en Jamila Haider – With Our Own Hands

Uitgeverij: Im Publishers

Aantal pagina’s: 688

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content