Belg wil meer betalen voor duurzaam voedsel maar begrijpt term ‘bio’ niet goed

© iStock

De Belgische consument is bereid om meer te betalen voor voedsel dat duurzaam geproduceerd werd, maar weet niet goed waarvoor “bio” precies staat. Dat moet blijken uit een doctoraatsonderzoek van bio-ingenieur Ellen Van Loo, meldt de Gentse universiteit.

De doctoraatsstudente van de vakgroep Landbouweconomie onderzocht de houding van consumenten tegenover voedingsproducten met een duurzaamheidslabel op de verpakking, zoals bio, vrije uitloop of fair trade. Uit het onderzoek bleek dat een derde van de ondervraagden aangaf dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt bij de keuze van hun voedingsproducten. In Vlaanderen zouden consumenten bijvoorbeeld bereid zijn om 22 procent extra te betalen voor biologische yoghurt.

Ontoereikende informatie

Hoewel consumenten aangeven dat ze graag voor duurzaam voedsel kiezen, blijkt hun kennis over duurzaamheid eerder beperkt. Een vijfde van de ondervraagden kon correct antwoorden op een reeks vragen over wat biologisch voedsel precies inhoudt. “Consumenten zouden beter geïnformeerd moeten worden over duurzame keuzes in hun voeding. Dat kan bijvoorbeeld door dit op te nemen in de voedingsdriehoek”, besluit Van Loo. “Duitsland en Zweden hebben hun nationale voedingsrichtlijnen alvast uitgebreid met informatie over duurzaamheid, en ook Engeland en Nederland maken momenteel werk van duurzamere voedingsrichtlijnen.

Ook op Europees vlak worden er stappen gezet in het voedselbeleid om duurzame voeding te promoten”, meldt de Gentse universiteit.

(Belga/LP)

Om mensen heel het jaar door te informeren over de meerwaarde van biologische voeding voert de sectororganisatie BioForum Vlaanderen vanaf nu heel het jaar door campagne onder de naam Bio Mijn Natuur. De nieuwe biocampagne focust telkens op het verschil voor één specifieke productgroep.Tijdens de campagneweek van 4 tot en met 12 juni komen biologische zuivel en eieren aan bod. Van 17 tot en met 25 september is het de beurt aan biologische groenten en de aardappel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content