De Belg eet door de crisis minder vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK PanelServices Benelux in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, VLAM.

In 2012 daalde het thuisverbruik van vlees (inclusief gevogelte, konijn en wild) met 3,6 pct naar gemiddeld 30,4 kg per persoon. De belangrijkste vleescategorie blijven de vleesmengelingen. Voor het eerst in jaren tekende deze categorie echter geen verdere winst op.

De meest geconsumeerde pure vleessoorten zijn in volgorde van belangrijkheid varkensvlees, kip, rundvlees, kalfsvlees en lams- en schapenvlees. Lams- en schapenvlees en kalkoen zijn de voornaamste stijgers in 2012, maar ze vertegenwoordigen slechts een beperkt marktaandeel.

Wanneer we het verbruik van vis en vlees vergelijken, zien we dat de voorkeur van de Belg blijft uitgaan naar vlees. In 2012 nam vlees 87,7 pct van het volume in, tegenover 12,3 pct voor vis. Vers blijft de voorkeur genieten boven diepvriesvlees. Maar liefst 95,4 pct van het aangekochte volume vlees is vers.

GfK PanelServices volgde voor het onderzoek continu de aankopen van 5.000 gezinnen in België. (Belga/DB)

De Belg eet door de crisis minder vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK PanelServices Benelux in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, VLAM. In 2012 daalde het thuisverbruik van vlees (inclusief gevogelte, konijn en wild) met 3,6 pct naar gemiddeld 30,4 kg per persoon. De belangrijkste vleescategorie blijven de vleesmengelingen. Voor het eerst in jaren tekende deze categorie echter geen verdere winst op. De meest geconsumeerde pure vleessoorten zijn in volgorde van belangrijkheid varkensvlees, kip, rundvlees, kalfsvlees en lams- en schapenvlees. Lams- en schapenvlees en kalkoen zijn de voornaamste stijgers in 2012, maar ze vertegenwoordigen slechts een beperkt marktaandeel. Wanneer we het verbruik van vis en vlees vergelijken, zien we dat de voorkeur van de Belg blijft uitgaan naar vlees. In 2012 nam vlees 87,7 pct van het volume in, tegenover 12,3 pct voor vis. Vers blijft de voorkeur genieten boven diepvriesvlees. Maar liefst 95,4 pct van het aangekochte volume vlees is vers. GfK PanelServices volgde voor het onderzoek continu de aankopen van 5.000 gezinnen in België. (Belga/DB)