Bekende Vlamingen in de bres voor de Haspengouwse appelen en peren

Gegrilde geitenkaas met perensiroop, van Koen Vanmechelen, kunstenaar. © Verne

Drie jaar al boycotten de Russen ons fruit. Bij veel Limburgse fruittelers staat het water aan de lippen. Maar wij kunnen hen helpen, op succulente en gezonde wijze zowaar. In het kookboek Appelen en peren, koken met Haspengouws goud delen bekende Vlamingen hun sappigste fruitrecepten.

Het zijn harde tijden voor de Belgische fruitsector. Door de Russische boycot van ons fruit – als reactie op de economische sancties van het Westen na de Russische annexatie van de Krim in 2014 – ging het grootste deel van onze afzetmarkt voor peren en appelen verloren. En het aanboren van nieuwe afzetmarkten komt maar traag op gang. Reken daarbij de vaak moeilijke weersomstandigheden, zoals de venijnige vorstprik dit voorjaar, en het water staat bij veel telers aan de lippen. Hilde Vautmans, Europees parlementslid en schepen van Landbouw en Fruitteelt in Sint-Truiden, schoot in actie en werkte een fruitplan uit. Een van haar initiatieven is het leuke kookboek Appelen en peren, koken met Haspengouws goud, met recepten van BV’s. Onder het motto: ‘Als we allemaal elke dag drie stuks van onze appelen en peren eten, maken we een fundamenteel verschil.’

Met hun appetijtelijke recepten dragen de bekende Vlamingen hun steentje bij. Zangeres Geena Lisa bijvoorbeeld presenteert een heerlijke broccoli-perenquiche. ‘Een verwengerechtje en een echte teaser om mijn kinderen over de streep te trekken om fruit te eten.’ Kunstenaar Koen Vanmechelen is nog altijd verzot op geitenkaasjes met perensiroop. ‘Ik groeide op tussen de Truiense boomgaarden en begon na de hotelschool te werken als kok. Ik wilde kunst maken met eten.’ Hij werkte dertien jaar in sterrenrestaurants, onder andere Scholteshof van Roger Souvereyns. Voor de Vietnamese Quyên Truong Thi van het bekende restaurant Little Asia in Brussel, ging dan weer een nieuwe smaakwereld open toen ze in 1986 in België aankwam en voor het eerst een peer at. Ze was meteen verkocht. Ook appelen verwerkt ze graag in haar recepten. ‘In de herfst en de winter vervang ik de zure mango en sterfruit in mijn salades door appel. Het liefst jonagold, lekker zoetzuur en krokant.’

Ook in het boek vertellen fruittelers hoe ze zich in samenspraak met experts proberen te heroriënteren en hoe ze innoveren. Boer Piet Porreye bijvoorbeeld begon zich toe te spitsen op het maken van fruitsappen en teler Hugo Jacobs richtte zich op de biomarkt, die steeds groter wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content