Antwerpen als culinaire wereldstad: van hypes tot klassiekers

Upton © Michel Vaerewijck

Van de oer-Vlaamse (vis)klassiekers tot de hypes uit Hawaï en Japan: ook culinair profileert Antwerpen zich als een wereldstad…

UPTON

De intieme gastrobistro Upton in de Cadixwijk is een project van Gianfranco Van de Maele, die een opleiding kreeg in toprestaurants als ’t Zilte en het Japanse La Cime uit Osaka. Gianfranco nam zijn intrek in een bruin café, dat van boven tot onder werd gestript. Er zijn 25 zitjes en die zijn regelmatig allemaal bezet. Dan is het doorwerken voor Gianfranco, die wordt bijgestaan door Erik Gillard en vriendin Evelien Kenis. De keuze is beperkt en afgestemd op de seizoenen. De kookstijl is Italiaans met oosterse invloeden. Er is een tweegangenlunch voor 30 euro en een viergangenmenu voor 55 euro. Specialiteiten zijn o.a. pasta mezza luna met pompoen, krab en salie (20 euro) en côte à l’os van Piëmontees rund (32 euro).

Napelsstraat 42, 2000 Antwerpen, 03 292 57 10, upton.be


THE GILDED

Kevin de Backer liet zijn goed draaiende brasserie B23 achter zich en installeerde zich aan de fornuizen van The Gilded, het restaurant van de Gulde Schoen. Het in maart geopende luxesuitehotel is een familieproject van Rode Duivel Mousa Dembélé en wordt uitgebaat door zuster Assita. De verbouwingen namen veel tijd in beslag vanwege de archeologische opgravingen in de kelders. Het restaurant is via de patio te bereiken en straalt een warme sfeer uit. De chef presenteert wereldse gerechten om te delen, zoals oosters pikante short ribs (28 euro) en mosselen met lavas, De Koninck-bier en buikspek (18 euro). The Gilded is dagelijks open voor ontbijt, lunch, afternoontea en diner.

Melkmarkt 37, 2000 Antwerpen, tel. 03/2800030, deguldeschoen.be

THE GILDED
THE GILDED© Michel Vaerewijck


OKOZ

Voor een unieke ervaring moet je met de fashionista’s mee naar de Nationalestraat, waar Okoz wacht. De naam staat voor okonomiyaki, een traditioneel Japans groentetaartje dat lichtjes werd aangepast aan onze westerse smaak en niet alleen lekker, maar ook bio en gezond is. Het concept werd in de markt gezet door Victor en Solange Nicola, twee hobbykoks die via hun vorige werk veel in Japan verbleven en daar de okonomiyaki ontdekten. Naast hun foodtruck is er nu ook een eigen restaurant. De inrichting in blank hout is sober Japans en zen. Okoz is een fast casual restaurant: je bestelt aan de kassa en je naam wordt afgeroepen als de bestelling klaar is. Het eten komt op ecologische wegwerpbordjes en eten doe je met houten wegwerpbestek of eetstokjes. De wijnen zijn bio en vegan. De viptafel is uitgerust met een instelbare lamp voor bloggers die hun gerechtjes op Instagram willen posten.

Nationalestraat 92, 2000 Antwerpen, 03 435 08 99, okoz.eu

OKOZ
OKOZ© Michel Vaerewijck


DE GODEVAART

De bekende Antwerpse kok Dave De Belder trok richting Ibiza en liet zijn restaurant De Godevaart leeg achter. Niemand minder dan de Antwerpse horecaondernemer Jeremie Landweer – die in februari de boeken neerlegde van zijn Kleine Zavel in de Stoofstraat – zag zijn kans schoon en nam er zijn intrek.Hij paste de inrichting aan in een stijl die valt te omschrijven als ‘cosy chic’ en wil lekker en eerlijk eten op tafel brengen. Voorbeelden zijn tomaat met handgepelde noordzeegarnalen en gazpacho (24 euro) en tartaar van rund met ganzenlever en brioche (26,50 euro).

De Godevaart, Sint-Katelijnevest 23, 2000 Antwerpen, 03 231 89 94, degodevaart.be

DE GODEVAaRT
DE GODEVAaRT© Michel Vaerewijck


HAWAIIAN POKE BOWL

In de hippe Nationalestraat is er sinds augustus een in vrolijke kleuren ingericht eethuisje met takeawayservice, waar je op de juiste plek bent voor een Hawaiian poké bowl. Zo’n kommetje Hawaï – een soort gedeconstrueerde sushi, intussen ook immens populair in de Verenigde Staten – is samengesteld uit een vijftiental ingrediënten, die door de man achter de toog worden gekozen of die hij op jouw aanwijzingen samenbrengt. Het initiatief komt van drie jonge ondernemers, die op een energiezuinige manier in een belevenis-setting (de muren zijn versierd met muurschilderingen en met stillevens van gedroogd mos en gevriesdroogde rozen) gezonde fastfood verschaffen. Alles is dagvers, zelfs de sausjes. Voor studenten is er een menu voor 9,50 euro.

Nationalestraat 73, 2000 Antwerpen, 03 435 24 20, takeaway via Uber Eats of Takeaway.com

HAWAIIAN POKE BOWL
HAWAIIAN POKE BOWL© Michel Vaerewijck


DE NOORDZEE

Welke visliefhebber in Brussel kent De Noordzee niet? In het weekend voorziet de visbar aan het Sint-Katelijneplein zo’n 4.000 mensen van hapjes uit de zee en een glaasje wijn. Noordzee opende ook vestigingen aan de Brusselse Luxemburgstraat en in de Marollen aan de voet van de Poelaertlift. En sinds kort is er ook goed nieuws voor de Antwerpse vis-eters, want vishandelaar Wouter Vermeulen opende in de schaduw van de Antwerpse kathedraal een grote, laagdrempelige visbar annex viswinkel en oesterbank met groot terras. Je kan er goedkoop genieten van eenvoudige vistapas. Een portie bouchotmossels, 8 stuks zeemessen in lekkere lookboter of makreel à la plancha kosten elk 7 euro, baby Dover sole 8 euro, twee garnaalkroketten 13 euro en voor een grote gebakken zeetong betaal je slechts 20 euro.

Handschoenmarkt 17-19-21, 2000 Antwerpen, 03 298 92 99, vishandelnoordzee.be

DE NOORDZEE
DE NOORDZEE© Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content